Menu

Το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδωσε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Ειδικότερα, εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
Με το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει κατ’ αρχάς στην αποτελεσματική προστασία των ζώων συντροφιάς μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στην προστασία κάθε κατηγορίας ζώου από τη χρησιμοποίησή τους και την εκμετάλλευσή τους σε δημόσια κερδοσκοπικά θεάματα. Επιπλέον, επιδιώκει τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και την αντιμετώπιση των θεμάτων καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, ζητήματα που έχουν αποκτήσει σήμερα ιδιαίτερη και διαρκώς αυξανόμενη σημασία.
Αναλυτικότερα, με το κατατεθέν σχέδιο νόμου, επέρχονται 10 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.
1. Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
2. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.
3. Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενους και αδέσποτους, που περισυλλέγονται καθίσταται υποχρεωτική.
4. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο - σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία -, ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
5. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων θα αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
6. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών γιαυιοθεσία ζώου συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης.
7. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα θηλυκά αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων ύστερα από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
8. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
9. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
10. Τέλος, προβλέπεται σοβαρή αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.


Δημοσίευση σχολίου

  1. Δεν άκουσα κάτι για την ρύπανση των πεζοδρομίων και την οχλαγωγία που αυτά μπορούν να πράξουν με το να γαυγίζουν ασταμάτητα ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας??

    Δεν υπάρχουν μόνο ζώα στης πόλης , υπάρχουν και άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΌΠΩΣ ΕΠΊΣΗΣ και για τα μωρα που κλαίνε σε ώρες κοινής ησυχίας!!!!!!μακάρι να ήταν όλοι οι άνθρωποι σαν τα ζώα μας.

      Διαγραφή
  2. Όταν ψηφίσθηκε ο νόμος το 2003,οι γνωρίζοντες χαμογέλασαν.Τότε οι κτηνίατροι κέρδισαν και μαζί τους οι¨φιλόζωοι¨που τσέπωναν τα χρήματα απο τους Δημάρχους.Σήμερα σχεδόν μετά 10 χρόνια ξαναγελάμε.
    Η λάθος παραδοχή τότε και τώρα το θολό τοπίο των φιλοζωικών σωματίων.Εθελοντισμός ναι αλλά η οργάνωση στους δήμους.
    Εδώ ιδιώτες θα εισπράτουν δημόσια έσοδα για λογαριασμό του κράτους και περιμένουμε απο κάθε αυτοαναγορεύομενο φιλόζωο να μας λύσει το πρόβλημα.
    Ασ ορίσουμε πρώτα τον φιλόζωο μετά ας ορίσουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του και μετά ας τους αναθέσουμε αποστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλιότερα το Γεωτεχνικό επιμελητήριο οργάνωσε ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των αδέσποτων.Παριστάμενος σε σχετική ερώτηση ενημερώθηκε ότι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης που διαθέτουν οργάνωση και παιδεία μετά παρέλευση τριμήνου τα αδέσποτα εφόσον δεν υπάρξει ανάδοχος θανατώνονται.Οι Εβραίοι ιερείς διέρρηξαν τα ιμάτιά τους.Οι παριστάμενοι φιλόζωοι ξεγύμνωσαν αυτόν που τόλμησε να αναφέρει τι ισχύει στις άλλες χώρες.Σε συνέχεια αυτών που ανέφερε ο φίλος για τους ανθρώπους τις πόλις ερωτώ αποζημιώνεται αυτός που χάνει τη ζωή του εξαιτίας αδέσποτου που κυκλοφορεί σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 90χλμ και αυτός ίσα που αγγίζει τα 80;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top