Αρκούδες με GPS

Ένα ιδιαίτερο «περιδέραιο» θα φορούν σε λίγο καιρό δέκα περίπου αρκούδες που κυκλοφορούν στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Μακεδονίας. Η Περιβαλλοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, «Καλλιστώ» θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις αρκούδες και μετά από μια διαδικασία τοπικής αναισθησίας να περάσει στο λαιμό τους μια ειδική συσκευή GPS που θα δίνει σήμα για τις μετακινήσεις τους στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η καταγραφή των διαδρομών τους και η εξαγωγή συμπερασμάτων ώστε να αποφεύγονται τα θανατηφόρα ατυχήματα με αρκούδες στην άσφαλτο.

«Την τελευταία δεκαετία οι αρκούδες που κινούνται στους ορεινούς όγκους έχουν την τάση να κατεβαίνουν στις πεδινές και ημιπεδινές περιοχές, αναζητώντας τροφή. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα ήταν πολλά θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα αρκούδες στον άξονα της Εγνατίας από τη Νεάπολη μέχρι την Κορομηλιά. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Είναι όμως προτεραιότητα πλέον να φροντίσουμε ώστε στο υπόλοιπο κομμάτι, από την Κορομηλιά μέχρι την Κρυσταλλοπηγή, να δημιουργηθούν γέφυρες προκειμένου να περνούν οι αρκούδες κάτω από το οδόστρωμα και να τοποθετηθούν ηλεκτροφόρες περιφράξεις χαμηλής τάσης που δεν θα προκαλούν πρόβλημα στα ζώα αλλά θα αποτρέπουν την είσοδό τους στο οδόστρωμα», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος Life, προωθείται η συνεργασία με το δασαρχείο ώστε να επιτραπεί η καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων όπως οι κερασιές και οι μηλιές κυρίως στον ορεινό όγκο του Γράμμου. Έτσι θα εξασφαλιστεί τροφή για τις αρκούδες, οι οποίες δεν θα καταφεύγουν σε κατοικημένες περιοχές και θα αποφευχθεί το φαινόμενο των καταστροφών σε κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Με δεδομένο, άλλωστε, ότι τα δέντρα αυτά θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να καρποφορήσουν, θα γίνει προσπάθεια καλλιέργειας κάποιων ποικιλιών μαλακού σιταριού και καλαμποκιού προκειμένου να εξασφαλιστεί τροφή για τις αρκούδες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι πρώτες ενέργειες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του προσεχούς Ιουλίου ενώ το πρόγραμμα, ύψους 1.128.326 ευρώ έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2014.

Δημοσίευση σχολίου

πολυ καλο.....

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

[disqus][blogger]

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget