Menu

Μέχρι τώρα προσπαθούν να βγάλουν τα σκυλιά πιό έξυπνα από τις γάτες. Μία νέα έρευνα έδειξε ότι οι εγκέφαλοι των αρσενικών και των θηλυκών σκύλων δεν είναι ίδιοι. Τα θηλυκά έχουν κάτι...παραπάνω! Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά την αιτία της διαφοράς αλλά η έρευνα έδειξε την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη το φύλο όταν
προσπαθεί κανείς να κατανοήσει πώς σκέφτονται τα ζώα.
Βιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Βιέννης εξέτασαν αρσενικά και θηλυκά σκυλιά, φυσιολογικά κατοικίδια, για να δουν αν καταλαβαίνουν αυτό που ονομάζουν: σταθερότητα αντικειμένου, δηλαδή την κατανόηση αντικειμένων που δεν εξαφανίζονται και δεν αλλάζουν μορφή απλά επειδή δεν φαίνονται στο δωμάτιο.

Και τα παιδιά μαθαίνουν αυτό το νόμο της φύσης, περίπου στην ηλικία του 1 έτους. Οι επιστήμονες έθεσαν το ερώτημα αν μπορούν και τα σκυλιά να το καταλάβουν.

Έστησαν έναν πίνακα και ένα σύστημα με ΜΠΛΕ και όχι κίτρινα μπαλάκια του τένις, δεμένα σε σκοινιά. 25 αρσενικά και 25 θηλυκά σκυλιά εξετάστηκαν στα παρακάτω:
-Μία ΜΙΚΡΗ μπάλα που εξαφανίζεται πίσω από τον πίνακα και ξανα εμφανίζεται
-Μία ΜΕΓΑΛΗ μπάλα που κάνει το ίδιο
-Μία ΜΕΓΑΛΗ μπάλα που εξφανίζεται και εμφανίζεται μία ΜΙΚΡΗ αντί γι αυτήν και
-Μία ΜΙΚΡΗ μπάλα που εξαφανίζεται και εμφανίζεται μία ΜΕΓΑΛΗ αντί γι αυτήν.

Στις πρώτες δύο περιπτώσεις είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αφού δεν παραβιάζουν κάποιο νόμο της..φύσης. Οι δύο όμως επόμενες, όπου η μπάλα φαινόταν σαν να μεγάλωσε ή μίκρυνε όταν δεν την έβλεπαν, είχε άλλα αποτελέσματα!

Οι ερευνητές μέτρησαν την ικανότητα των σκύλων να κατανοούν ότι συνέβη κάτι αδύνατο, καταγράφοντας πόση ώρα κοιτούσαν την μπάλα όταν ξανα εμφανιζόταν. Τα πειράματα αυτά είναι σχεδόν όμοια με αυτά που γίνονται για την παιδική αντίληψη.

Αν κάτι απίθανο φαίνεται να συμβαίνει, τα παιδιά και τα ζώα κοιτάνε πιο πολλή ώρα ή πιο έντονα, λένε οι επιστήμονες.

Αρχικά, τα σκυλιά φάνηκαν να κοιτάνε πιο πολύ την μπάλα που φαινομενικά μίκραινε ή μεγάλωνε. Αλλά όταν οι ερευνητές μελέτησαν την αντίδραση κάθε φύλου, είδαν ότι τα αρσενικά σκυλιά δεν είχαν σχεδόν παρατηρήσει τίποτα...περίεργο!!! Τα θηλυκά σκυλιά, αντίθετα, είχαν καρφωθεί να κοιτάνε την διαφορετική μπάλα για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο. Δηλαδή 3 φορές περισσότερο από τα 10 δευτερόλεπτα που κοιτούσαν την μπάλα όταν δεν άλλαζε μέγεθος.

Η διαφορά φύλου προκάλεσε το ίδιο σε όλες τις ράτσες, μικρόσωμα και μεγαλόσωμα και σε όλα τα ημίαιμα!

Υπάρχουν 3 πιθανές εξηγήσεις για το πώς τα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά έχουν διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα.

1) Οι εξελικτικές πιέσεις του παρελθόντος ίσως άλλαξαν ελαφρά τους εγκεφάλους των αρσενικών και των θηλυκών. Αν το ένα φύλο έπρεπε να κυνηγά, να φτιάχνει τη φωλιά κλπ ίσως ο εγκέφαλος του εξελίχθηκε περισσότερο.

2)Οι εγκεφαλικές διαφορές ίσως είναι αποτέλεσμα των...καθηκόντων ανατροφής των παιδιών(κουταβιών). Ένα θηλυκό είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνο για την ανατροφή των μικρών του και το αρσενικό δεν ασχολείται μετά το ζευγάρωμα. Έτσι τα θηλυκά με το καιρό έγιναν πιο έξυπνα.

Καμία όμως από αυτές τις εξηγήσεις δεν είναι αρκετή αφού οι διαφορές λόγω φύλου είναι πολύ περιορισμένες στα σκυλιά. Η πιθανότερη εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η εξής, τρίτη:

Οι διαφορές φύλου στον εγκέφαλο είναι παρενέργεια άλλων βιολογικών διαφορών, λόγω φύλου.

Πιθανότατα είναι ένα παραπροϊόν των ορμονών του φύλου που υπάρχουν στον εγκέφαλο, χωρίς απαραίτητα να εξυπηρετούν κάποια λειτουργία. Παρότι αυτό το πείραμα έδειξε ότι τα θηλυκά είναι εξυπνότερα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μελλοντικές έρευνες θα δείξουν τελικά αν το φύλο επηρρεάζει την εξυπνάδα.

adespoto-gr

Δημοσίευση σχολίου

  1. Είναι πιο έξυπνα μόνο όταν βρίσκονται στο χώρο της κουζίνας. Είμαι βιολόγος εγώ και ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κανουμε ολοι μια αγκαλια τα γλυκα μασ τα σκυλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αστερι μου εσυ που ξερεισ απο γυναικεσ δε νομιζω να μασ ξερεισ και τοσο καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΤΕ ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΥΝΗΜΑ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΟΜΠΙΑΣΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ta thilika skilia einai pio eksipna kai kinigane noritera (aridas dog farm)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 17 ΞΑΝΘΙΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΙ Η ΑΛΛΗ ΓΙΑΤΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χρονια πολλααααααααααα
    <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top