Menu

Μετά από πολλά περιστατικά κακοποιήσεων ζώων, που οδήγησαν πολλές χώρες να μποϊκοτάρουν τουριστικά τη δική μας, δημιουργήθηκαν 18 νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων. Συνοπτικά οι αλλαγές αυτές αναφέρουν ότι: Δημιουργείται στο ΥπΑΑΤ, η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) για όλες τις γάτες και τους σκύλους. Θα απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα, ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά όπως και η δημοσίευση αγγελιών για υιοθεσία ζώων, αν δεν αναφέρεται και το τσιπ.
 Θα δημιουργηθεί ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο, σ εσυνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία. Θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα. Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, θα γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς, ως προς την επανατοποθέτησή τους.
Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο. 
Ενώ προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων, με πρόβλεψη πολύπλευρης παρέμβασης του Εισαγγελέα και προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από τον παραβάτη. Προβλέπεται επίσης ηδυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο.
 Τέλος προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top