Menu

Οικολόγοι «αιχμαλώτισαν» γύπα για να τον σώσουν από την ίδια τη... φύση. Το συγκεκριμένο πτηνό, που κανονικά τρέφεται με πτώματα, είχε εξοικειωθεί τόσο πολύ με τον άνθρωπο σε σημείο που ήταν πλέον ανίκανο να επιβιώσει μόνο του!Ο τεράστιος γύπας στο παρελθόν είχε ζήσει σε μικρή ηλικία κοντά σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι... συνήθειές του να αλλάξουν. Ο γύπας πήγε κόντρα στην ίδια του τη φύση και έμαθε να ζει κοντά σε ανθρώπους που του έδειξαν την αγάπη τους. Για το καλό του τον άφησαν να ζήσει ελεύθερος, όμως το πουλί «επέλεξε» πάλι τον άνθρωπο. Οι οικολόγοι που εντόπισαν το πουλί στην Ημαθία κατάλαβαν ότι μόνο του δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει. Το σπάνιο πουλί είχε μεν ικανότητα πτήσης, αλλά η εξοικείωση με τον άνθρωπο ήταν τόσο εμφανής που φαινόταν ξεκάθαρα ότι στη φύση δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Ο γύπας είχε απελευθερωθεί στο παρελθόν. Το τελευταίο διάστημα οικολόγοι είχαν πληροφορίες ότι το όρνιο κυκλοφορούσε στην περιοχή του Αλιάκμονα κοντά στο φράγμα Ασωμάτων της ΔΕΗ, έξω από τη Βέροια Ημαθίας. Το πουλί εντοπίστηκε τελικά στην αναρρυθμιστική λίμνη της Αγίας Βαρβάρας στην Ημαθία. Για την αιχμαλωσία του στήθηκε ειδική επιχείρηση.

Οι οικολόγοι που τον συνέλαβαν τον μετέφεραν στο κέντρο περίθαλψης «Αλκυόνη» στην Πάρο σε φιλόξενες εγκαταστάσεις, όπου θα παραμείνει ώσπου να διαπιστωθεί ότι μπορεί να απελευθερωθεί.

«Το συγκεκριμένο πουλί είναι ένα από τα ελάχιστα του είδους που ζουν στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν πολύ λιγότερα από 400 ζευγάρια του Gyps Fulvus, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους στο οποίο ανήκει το συγκεκριμένο πουλί» είπε στην «Espresso» ο διευθυντής του κέντρου περίθαλψης «Αλκυόνη» Μάριος Φουρνάρης.

Το μήκος του πτωματοφάγου πτηνού μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο, ενώ το άνοιγμα των φτερούγων του φτάνει έως τα 2,8 μέτρα.

Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top