Menu

Ήρθε πλέον η ώρα να εξοβελίσουμε το κυνήγι από τη ζωή μας, κι όχι μόνο αυτό αλλά και το ψαροκυνήγι που διεξάγεται για ψυχαγωγικούς λόγους, ή όπως αναγράφεται στα κοινοτικά νομοθετήματα, «αλιευτική δραστηριότητα για την εκμετάλλευση των έμβιων υδρόβιων πόρων για ψυχαγωγία ή άθληση». Δηλαδή η πολιτεία επιτρέπει την αφαίρεση της ζωής των ψαριών της θάλασσας για τη διασκέδαση και την άθληση του δίποδου της ξηράς ανθρώπου.Το ψαροκυνήγι είναι άλλη μία ακόμη αρρωστημένη ψυχαγωγία του είδους μας, πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η ηδονή που αισθάνεται κανείς όταν καμακώνει ένα ψάρι ή γεμίζει με σκάγια ένα πουλί. Ποια η διαφορά μιας μπεκάτσας που σπαρταράει, από μία αγκιστρωμένη πέστροφα που πεθαίνει από ασφυξία; Μετατρέψαμε τις θάλασσες του πλανήτη μας σε απύθμενους οχετούς. Καταστρέψαμε και καταστρέφουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ιχθυοπανίδα. Τα ψάρια τα θεωρήσαμε κατώτερα ζώα, κι ότι δεν πονούν και δεν υποφέρουν, επομένως τα κάνουμε ότι θέλουμε. Στην πραγματικότητα όμως, ανατομικά, φυσιολογικά και βιολογικά, το σύστημα πόνου στα ψάρια είναι το ίδιο με των θηλαστικών και των πτηνών και μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη πιο ευαίσθητο στον πόνο. Οι επιστήμονες μας λένε πως οι εγκέφαλοι των ψαριών και το νευρικό τους σύστημα μοιάζει με του ανθρώπου. Για παράδειγμα τα ψάρια έχουν νευρομεταδότες, όπως οι ενδορφίνες, που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου. Κι όπως δηλώνει ο Δρ. Ντόναλντ Μπρουμ, επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης, «οι ισχυρισμοί ότι τα ψάρια δεν υποφέρουν είναι τόσο επιστημονικά άτοπο, όπως το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η γη είναι επίπεδη». Η Δρ. Σύλβια Ερλ, μία από τις κορυφαίες βιολόγους της θαλάσσιας ζωής μας λέει: «Τα ψάρια είναι έξυπνα, περίεργα, έχουν προσωπικότητες και πονούν όταν πληγώνονται». Υπάρχουν πάνω από 500 μελέτες που καταγράφουν πως τα ψάρια είναι έξυπνα, χρησιμοποιούν εργαλεία, κι ότι έχουν εντυπωσιακά καλή μνήμη και περίπλοκες κοινωνικές δομές. Εν κατακλείδι τα ψάρια είναι και αυτά όντα με συναίσθηση όπως ακριβώς και εμείς, γι’αυτό εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ηθική υποχρέωση να τα σεβόμαστε και μην τους προκαλούμε πόνο.

Ρόζα Μηνακούλη

Δημοσίευση σχολίου

  1. Συμφωνα με μελετες που εχουν γινει και τα φυτα πονανε οταν τα πετσοκοβεις, τα πολτοποιεις, τα βραζεις, τα τηγανιζεις ή τα καταβροχθιζεις ολοκληρα και μαλιστα ζωντανα. Για του λογου το αληθες την επομενη φορα που θα μαγειρεψεις πχ φασολια, αντι να τα βαλεις στην κατσαρολα αστα σε μια γλαστρα. Σε λιγες μονο μερες... νατα τα μικρουλια μου!!! Κι αν τα βαζεις να ακουνε και Μπετοβεν διπλα στο καλοριφερ, να δεις εσυ προωρη... αναπτυξη. Τι δηλαδη, επειδη δεν ακους το κλαμα τους δεν εχουν ψυχη τα καϋμενουλια; Αρα μηπως να σταματησουμε να μαζευουμε ραδικια και μανιταρια; Αν εκτρεφω μπεκατσες επιτρεπετε να τις σκοτωνω μετα; Τα ψαρακια στη γυαλα μου να τα απελευθερωσω αυριο; Να αγορασω αρνακι το Πασχα να κανει παρεα στα μαρουλια στο φρικασε; Να παραγγειλω μερικες χιλιαδες λιτρα ορου που μου εβαζαν οταν ημουν κρεβατομενος στο νοσοκομειο για να εχω τη συνειδηση μου καθαρη και να μην ακουω το βραδυ το κλαμα ουτε των αμνοεριφιων σνιφ σνιφ ουτε των ψαριων και μαλακιων ουτε των ποπ κορν και αγριοχοιρων;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω με τον "προλαλησαντα"...ελεος πια, στο τελος θα πινουμε μονο νερο...

    Φυσικα πρεπει να υπαρχει μετρο σε ολα και ελεγχος απο το κρατος...

    Οι ακραιες στασεις δεν οδηγουν πουθενα και στις περισσοτερες περιπτωσεις ειναι λανθασμενες...

    Το ψαροντουφεκο ειναι ο πιο επιλεκτικος τροπος κυνηγιου ... ειναι δικαωμα του καθενος μας να "πιανει" την τροφη του με αυτον τον τροπο επισης συντηρει και ενα αρχεγονο ενστικτο και κρατα τον ανθρωπο σε επαφη με την φυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια ειναι η λύση...
    εξασκηση στο σημαδι κ κατευθειαν στο δόξα πατρί...

    ~~be serious please!!~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσείς οι ψευτοοικολόγοι έχετε απομακρυνθεί απο τη φύση περισσότερο από όλους. Το κυνήγι είναι ο αρχαιότερος τρόπος ανέβρεσης τροφής. Είναι βάρβαρος τρόπος όπως βάρβαρο είναι και ένα ποτάμι. Αν νιώθεις τόσο άσχημα επειδή τα ψάρια πονάνε, μπορείς να μη τρως ψάρια. Αν λυπάσαι και τα ζώα, μπορείς να κόψεις και το κρέας. Και επειδή και τα φυτά έχει αποδειχθεί οτι παρουσιάζουν κάποιες αντιδράσεις σε ερεθίσματα, μη τρως ούτε χόρτα. Πόση βλακεία κυκλοφορεί ρε γαμώτο; Συνέρθετε επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σίγουρα πονάνε τα ψάρια και τα πουλιά,όμως οι προτάσεις σας είναι λίγο παράλογες.Με την ίδια λογική θα έπρεπε να απαγορεύσουμε την εκτροφή και σφαγή ζώων και να γίνουμε χορτοφάγοι(Ο ισχυρισμός ότι και τα φυτά πονάνε είναι λίγο υπερβολικός).
    Θα σταθώ λίγο στις δύο ακραίες απόψεις σας:

    1)"Το ψαροκυνήγι είναι άλλη μία ακόμη αρρωστημένη ψυχαγωγία του είδους μας, πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η ηδονή που αισθάνεται κανείς όταν καμακώνει ένα ψάρι"

    Σχετικα με το 1).Καταρχάς να πω ότι απο το να μένουνε τα παιδιά μου όλη μέρα κλεισμένα στο σπίτι μπροστα απο την οθόνη του υπολογιστή,φυσικά και τα προωθώ κοντά στην φύση και στο κυνήγι.Σχετικα με το ψαροντούφεκο,πέρα ότι το ψάρι έχει την δυνατότητα να ξεφύγει τον κυνηγό,απο τη στιγμή που χτυπηθεί περνάνε μόλις μερικά δευτερόλεπτα αφού συνήθως θανατώνονται αμέσως μετά τη σύλληψη.Να πω ακόμα ότι δεν πρέπει να νιώθουν και πολλά τα ψάρια με τη διάτρηση του καμακιού καθώς όλα γίνονται ακαριαία εκει που δεν το περιμένουν και απο την ανθρώπινη εμπειρία μας όταν κάτι γίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να το περιμένουμε δεν καταλαβαίνουμε τον πόνο.Αντίθετα με πετονιές,παραγάδια,δίχτυα που τα ψάρια τυρανιόντε για ώρες.Ο ψαροκυνηγός είναι ο μόνος κυνηγός-ψαράς που έχει την δυνατότητα επιλογής του θηράματος του.

    2)"Μετατρέψαμε τις θάλασσες του πλανήτη μας σε απύθμενους οχετούς. Καταστρέψαμε και καταστρέφουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ιχθυοπανίδα. Τα ψάρια τα θεωρήσαμε κατώτερα ζώα, κι ότι δεν πονούν και δεν υποφέρουν, επομένως τα κάνουμε ότι θέλουμε."

    Σχετικά με το 2).Η μεγαλύτερη απειλή για τις θάλασσες μας είναι η υπεραλίευση,αισχροκέρδια και η μόλυνση.Δεν θα σταθώ στην υπεραλίευση και πώς τράτες και γριγρι οργώνουν τους βυθούς μας παρά στην μόλυνση.Είχα διαβάσει σε μια έρευνα ότι η τα επίπεδα μόλυνσης του πλανήτη έχουν επηρεάσει τόσο πολύ την ζωικό πληθυσμό του πλανήτη που αν μειώναμε την μόλυνση των θαλασσών κατα 30% ο πληθυσμός θα επανερχόνταν σε αύξησει της τάξης του 60% μέσα σε 2 χρόνια.

    Τώρα πραγματικά πιστεύεται ότι ο ψαροντουφεκάς καταστρέφει την φύση με όλους αυτούς τους περιορισμούς στο κυνήγι?Εγώ καταστρέφω το περιβάλλον με τις 2 τσιπούρες 2κιλες που έχω ψαρέψει εδώ και 5 μήνες?Ας σταματήσει πλέον ο άδοξος πόλεμος εναντίον του ψαροντούφεκου σαν "ράμπο της θάλασσας" και ας διαδοθεί ότι είναι ο πιο οικολογικός,που δεν μολύνει επιδενεί την θάλασσα,και ίσα ίσα ενισχύει τόσο ισχυρα την οικονομία της χώρας με αγορές σκαφών αναψυχείς και όλα τα παρελκόμενα του ψαρέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ! Τι θα ακούσω ακόμα "δεσποινίς".. Δεν θα μπω ση διαδικασία να απαντήσω καν, αλλά αναρωτιέμαι πραγματικά αν αυνανίζεσαι συχνά ή αν απλά είναι γεννετικά επίκτητο.. Κρίμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυρία η δεσποινίς που γράψατε την πρώτη δημοσίευση σας διαφεύγει μάλλον κάτι πολύ σημαντικό.
    Ο άνθρωπος είναι ον παμφάγον και την πρωτεΐνη την λαμβάνει κατευθείαν από την τροφή κρέατος προερχομένου τόσο από γήινα ζώα όσο και από θαλάσσια.
    Το ίδιο ακριβώς είναι και τα σαρκοφάγα όντα του πλανήτη που ξεσκίζουν τις σάρκες άλλων όντων με την ευλογία του παντοδύναμου.

    Αν θανατώνονται τα έμβια όντα στο σφαγείο ή έξω στον φυσικό τους χώρο δεν έχει και τόση διαφορά όσον αφορά το ίδιο το αποτέλεσμα. Ούτε ο τρόπος θανάτωσης έχει και πολύ μεγάλη σημασία (αν είναι από το μαχαίρι του χασάπη, ή από το καμάκι του ψαρά, ή από τα σκάγια του κυνηγού.)

    Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες χιλιάδων ετών πιο πριν αν θυμάμαι καλά ο ίδιος ο Χριστός ευλόγησε τα δίχτυα ψαράδων να γεμίσουν ψάρια. Τι νομίζετε ότι αυτά τα ψάρια βγήκαν στα δίχτυα σε μορφή RIO MARE ή φιλέτο καπνιστού τόνου σε συσκευασία σελοφάν?

    Ας είμαστε πιο ρεαλιστικοί στις εκτιμήσεις μας λοιπόν και ας μην γράφουμε ότι νάναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαλισταααα... Λοιπον Κυρια μου, νομιζω πωσ μπορω να σας κανω μια ερωτηση κι εγω μονο και μονο για να σας προβληματισω λιγο... Οταν κανετε SEX ο παρτενερ σας εξεπερματιζει παντα μεσα σας? Αν ναι παρα πολυ ωραια θα πρεπει να εχετε η να κανετε παρα πολλα παιδια... ΑΑΑΑΑΝ ομως οχι!!! Για σκεφτητε λιγο? ΠΟΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ πανε χαμενοι καθε φορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το να αγοράσεις ένα ψάρι απο το Super Market το οποίο έχει αλιευτεί με τρόπους που καταστρέφουν την θαλάσσια ζωή (πχ τράτα) είναι πολύ πιο επιζημιο για την φύση.
    Αυτός που κυνηγά γνωρίζει και σέβεται πολύ περισσότερο τα έμβυα όντα απο αυτόν που απλά αγοράζει κρέας απο την αγορά και το ψήνει. Υποκρισία στο full λοιπόν κάτι τέτοιες απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα ψάρια δεν παράγονται στο πίσω μέρος των supermarket.Είτε το θέλετε είτε όχι αλιεύονται στη θάλασσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δηλαδή δεν έφαγες ποτέ ψάρια κρέας και άλλα μα τι τρως τέλος πάντων αέρα.
    σοβαρευτείτε επιτέλους και δείτε ποιος πραγματικά ευθύνεται να απαγορευθούν η τράτες τα παρασυρόμενα δίχτυα και άλλα τέτοια εργαλεία που κάνουν πραγματική ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κοπελα μου κοιταξου στον καθρεφτη, αυτα τα δοντακια διπλα απο τους κοπτηρες ειναι οι κυνοδοντες. Σου τους εδωσε ο καλος θεουλης για να τρως ΚΡΕΑΣ, αλλιως θα σου εδινε μονο μασητηρες οπως στα προβατακια για να τρως χορταρακι. Το κρεατακι που εισαι προορισμενη να τρως καπως πρεπει να πεθανει. Μπορει να ειναι απο το καμακι μου, μπορει να το εχουν σφαξει στη φαρμα εκτροφης, μπορει να το εχουν ψαρεψει ή να το εχουν εκθρευσει στο ιχθυοτροφειο. Και πες μου κατι ακομα, πιο απ'ολα τα ζωντανα ειχε τον πιο "πολιτισμενο" τροπο ζωης και θανατου? Μηπως το ψαρακι που θα ψαρεψω? Γιατι απλα μια που το συνελαβα και μια που περασε στον αλλο κοσμο. Για δες πως τα εχουν στις φαρμες. Πως τους κουρευουν νυχια/ραμφη για να μην τραυματιζονται, πως τα στιβαζουν και γενικα πως τα κρατανε για να μην τους κοστιζει πολλα η παραγωγη και μετα ελα να συζητησουμε αν το ψαρεμα ειναι απανθρωπο. Αν ειναι απανθρωπο το να θανατωνεις για να φας μαλλον ειναι απανθρωπη η φυση του ανθρωπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μηπως να σταματησουν τα σχολια με ασχετα ερωτικα υπονοουμενα; Γραψτε οτι θελετε πανω στο θεμα με σωστη αποψη και με επιχειρηματα...
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εχω τρελή περιέργεια στο τι τρώτε.
    Αν τρώτε φυσικά και δεν είστε συνδεδεμένη με σωλήνες και δοχεία γεμάτα απο τεχνητούς χυμούς, απροσδιόριστης σύνθεσης.
    Ισως θα μπορούσατε να ισχυριστείτε οτι τρώτε τα πιάτα, οπότε με δεδομένο οτι είναι απο χώμα φτιαγμένα, πρόκειται για μη οργανικό συστατικό, άρα είστε ΟΚ.
    Δεν ξέρω τι γίνεται με τα σκουλίκια που φονεύθησαν κατά τη συγκομιδή του χώματος βέβαια, αλλά εχω βάλει δικηγόρο και το ψάχνει.

    Μη μου πείτε οτι πίνετε γάλα, διότι και αυτό είναι αντιοικολογικό.Νομίζετε οτι είναι ευχάριστο κάποιος να τραβάει ολημερίς τα βυζιά σας για να τραφεί κάποιος άλλος ? (Μια γκόμενα που είχα παλιά το γούσταρε αυτό, αλλά εκείνη ήταν kinky, οπότε δεν μετράει).

    Το χορτοφάγος δεν πιάνεται, δίοτι και τα χορταρικά είναι ζωντανοί οργανισμοί.

    Επίσης ελπίζω να μην πέσετε στη παγίδα του "άλλο τα χόρτα και άλλο τα ζώα", διότι θα το θεωρήσω άκρως ρατσιστικό (για τα χόρτα) και θα σας καταγγείλω στην οργάνωση για τα δικαιώματα των χόρτων (ΟΔΧ, για συντομία).
    Δεν γνωρίζω δε, αν τα χόρτα έχουν και κάποιο συνδικαλιστικό όργανο και έχετε ντράβαλα και απο κει.

    Τέλος θέλω να σας κάνω μια αποκάλυψη που ίσως συγκλονίσει τον κόσμο σας (δεν έχει να κάνει με τον Αη Βασίλη και τέτοια ασήμαντα ζητήματα).

    Τα τρόφιμα (αρνάκι,μοσχαράκι, ψαράκι, χταποδάκι,γαριδούλα, κλπ) που βλέπετε στα Σ/Μ, τις ταβέρνες, ΔΕΝ, επαναλαμβάνω ΔΕΝ (Δ-Ε-Ν) εμφανίζονται εκεί ως δια μαγείας, αλχημείας και μενταλισμού (αν και μια φορά είχα φάει ενα αρνάκι, πραγματικά "μαγική" γεύση).
    Κάποιος τα σκοτώνει για να τα φάει ο κόσμος.

    Αλλο η πραγματική οικολογία, και άλλο οι οικΩλογίζουσες απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μακάρι κάθε άνθρωπος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, να σκότωνε έστω και μία φορά για το φαγητό του! Έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από την αληθινή μας φύση, που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι σκοτώνουμε για να φάμε! Ναι, κι όμως έτσι είναι τα πράγματα!

    Πριν αναρτήσετε τις απόψεις σας, κάνετε μια εμπεριστατωμένη έρευνα περί του θέματος και είμαι σίγουρος ότι σε κάποια σημεία θα αναθεωρήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κυρίοι και κυρίες (Ανωνυμοι) λογικευτείτε... προτείνω και παρωτρήνω την δεσποινις να μας απαντήσει σε 3 ερωτήματα.
    1)Οι γονείς σου δεν σε ταιζαν παιδιώθεν(από παιδί) μέχρι μία τωρινή (λογικά) ηλικία με αυτα τα απάνθρωπα κατα την αποψη σου ψαρια\αρνακια\χορτα που καταναλώνονται και σήμερα?
    2)τι τρώς καθημερινα?
    3)τι χέζεις καθημερινα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για αυτους που ερχονται απο http://www.greekdivers.com/
    εχω κανει αναρτησεις που εχουν θεμα:
    Ερασιτεχνική Αλιεία - Απαγορεύσεις
    http://zwakia.blogspot.com/2010/02/blog-post_5639.html
    Αλιεία - Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία
    http://zwakia.blogspot.com/2010/02/blog-post_8329.html
    Ελάχιστα Επιτρεπόμενα Μεγέθη Αλιείας
    http://zwakia.blogspot.com/2010/02/blog-post_2132.html
    Όστρακα σε ποιά επιτρέπεται η αλιεια
    http://zwakia.blogspot.com/2010/02/blog-post_2066.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειναι προτιμοτερο να σκοτωσω ενα ζωο ή ενα ψαρι που εζησε για καποια χρονια ελευθερο και ευτυχισμενο στην φυση απο το να εκθρεφω ζωα ή ψαρια σε αθλιες συνθηκες και μεχρι να τα σκοτωσω για να τα φαω να βασανιζονται.Αν πραγματικα αγαπας τα ζωα θα γινοσουν κυνηγος και εσυ,προφανως ομως εχεις αλλοτριωθει σαν ανθρωπος και δεν αντιλαμβανεσαι τι πραγματικα συμβαινει.
    Συνεργαζονται ψευτο-οικολογοι με επαγγελματιες ψαραδες για να βγουνε απο την μεση οι ψαροντουφεκαδες οι μοναδικοι που μπορουνε να ψαρεψουνε οικολογικα χωρις να καταστρεφουνε την θαλασσα.
    Ξυπνα!!!!
    Αν αγαπας την θαλασσα ενημερωσε την κοινη γνωμη για τις ανεμοτρατες και τα γρι-γρι, για τους τονους ψαριων που πεταγονται στην θαλασσα εκτος αν και εσυ απο συμφερον κλεινεις τα ματια στην αληθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προς mygreekblogspot

    Αν πραγματικα σας ενδιαφερει το θεμα της οικολογιας δειτε λιγο τι συμβαινει με τις τρατες. Κοβουν προστιμο στον ερασιτεχνη για ψαρι μικροτερο του επιτρεπτου μεγεθους το οποιο ξεκιναει απο τα 600ευρω (εξακοσια, δεν κανω λαθος). Και η τρατα τραβαει τη σακουλα και βγαζει ενα τονο ψαρια. Ενα ποσοστο που παιζει 50-90% το πετανε μετα τη διαλογη ΝΕΚΡΟ γιατι δεν εχει εμπορικη αξια και μιλαμε για γονο ετσι? Και επειδη εμεις ειμαστε οι πρωτοι που βλεπουμε τι παει να πει ερημο τοπιο στο βυθο το θεμα της οικολογιας ειναι κατι που αν μη τι αλλο το βιωνουμε. Πολλοι απο εμας σε πληροφορω δεν θα πατησουμε την σκανδαλη οταν δουμε το μοναδικο μικρο ροφο στην περιοχη.

    Αν το ψαξεις λιγο πιο βαθια, θα δεις ποιοι εχουν συμφερον απο τις τρατες και γιατι δεν τις καταργουν οπως θα επρεπε συμφωνα με τις οδηγιες της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παιδιά εσείς των οικολογικών οργανώσεων θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή να παρακολουθήσετε από κοντά την ζωή μας. Εμείς είμαστε ψαροτουφεκάδες και στη υπόλοιπη ζωή μας έχουμε το σκυλάκι μας στο σπίτι όπως εσείς, Τα βιολογικά φυτά μας (ντομάτες, μαρούλια, κλπ) χωρίς πρόσθετα χημικά παρασκευάσματα, τα solar αποθήκευσης ρεύματος κλπ.
    Δεν είμαστε λοιπόν τόσο μακρυά από την άποψη ότι πρέπει να επιβιώσει η γη και τα όντα της, εν ισσοροπία.
    Η ακραίες συμπεριφορές ομάδος ανθρώπων έκαναν πάντα κακό σε αυτό το οικοσύστημα στο παρελθόν. Είτε υπερπροστατεύοντας την πανίδα (Μπριζίτ Μπαρντότ με την τεράστια κινητοποίηση κατά της θανάτωσης νεογνών φώκιας) έφερε αντίθετα αποτελέσματα στην ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος με ελάττωση των πληθυσμών σαρδέλλας, μαρίδας, γαύρου, με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα μεταγενέστερα να επιτρέψει την θανάτωση 200.000 νεογνών για αποκατάσταση της τροφικής ισορροπίας.
    Η άλλη πλευρά είναι η υπεραλίευση με μαζικούς τρόπους θανάτωσης και η υπερεκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων παντοιοτρόπως.
    Σας πληριφορώ λοιπόν ότι είμαστε οι πρώτοι που μας αγγίζει τόσο βαθειά το όλο θέμα γιατί απλά (ωμά και ειλικρινά) θέλουμε να έχουμε ψάρια για να εξασκούμε το χόμπυ μας.

    Γενικά θα ήθελα να πω λοιπόν μην προσεγγίζετε ένα θέμα τόσο ρηχά και ορμώμενοι από την δική σας ελειπή άποψη.

    Γιώργος Δεμέτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εγω εν μερη συμφωνω με την κυρια, τα μικρα αθωα και γλυκουλικα ψαρακια ειναι κριμα να πεθαινουν ανυπερασπιστα απο τα αιμοσταγη σαγωνια των μεγαλυτερων ψαριων. γιαυτο φοραω ενα κολλαν σαν τον ρομπεν των δασων, και προστατευω τα μικρα ψαρακια, χτυπωντας με τα βελη μου τα μεγαλα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Stelios_Rjk
    Ευχαριστω για το σχολιο ειναι πολυ σωστο και το γνωριζω καλα (καταγομαι απο νησι) απο συγγενεις μου που εχουν σχεση με την αλιεια.
    Ευχαριστω ολους για τα σχολια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι άνθρωποι έχουν κυνόδοντες για κάποιο λόγο.
    Και αυτό είναι γιατί το κρέας δεν φυτρώνει στα δένδρα.
    Προσωπικά μου αρέσει να τρώω αυτό που πιάνω στο ψαροκυνήγι μου ή το χερσαίο κυνήγι.
    Αφήστε εμάς τους σαρκοβόρους να κυνηγήσουμε και να φάμε άγριο καθαρό κρέας (όχι του σουπερμαρκετ) και εσείς (συντάκτης αρχικού σχολίου και υποστηρικτές του) καλύτερα χρησιμοποιήστε το στόμα σας για να φάτε καμιά μαρουλοσαλάτα γιατί μιλώντας λέτε μπαρούφες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ας δει η συντάκτρια του εν λόγω κειμένου, το παρακάτω βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=NaYPmHHP5S0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top