Menu

Ο Δαίμονας της Τασμανίας, γνωστός και ως Sarcophilus Harrisii, δεν υπήρξε απλώς αποκύημα της φαντασίας της κινηματογραφικής εταιρείας Warner Brothers.Είναι ένα υπαρκτό ζωάκι, που ζει μονάχα στην νησιώτικη Πολιτεία της αυστραλιανής Τασμανίας και σήμερα μαστίζεται από μία μυστηριώδη μορφή καρκίνου.Στα αρχικά της στάδια, η ασθένεια εκδηλώνεται με μικρές κακώσεις και εξογκώματα στο στόμα και στα ούλα του ζώου. Σταδιακά οι κακώσεις εξελίσσονται σε κακοήθεις όγκους που εισβάλλουν στα ζωτικά όργανα του ζώου, όπως στο συκώτι και τα νεφρά, και επιφέρουν το θάνατο μετά πέντε περίπου μήνες, καθώς ο «δαίμονας» δεν μπορεί πια να φάει και πεθαίνει από την πείνα.Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν για τα αίτια της ασθένειας, για την οποία γνωρίζουν ελάχιστα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 8 χρόνια από το πρώτο κρουσμα.Θεωρούν πιθανή αιτία έναν ρετροϊό, που είναι υπεύθυνος για σχεδόν όλες τις γνωστές μορφές καρκίνου. Ο ρετροϊός αυτός είναι παρόμοιος με εκείνον που προκαλεί το έιτζ και την επιδημία SARS.Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανότατα η ασθένεια μεταδίδεται στη διάρκεια του καβγά που στήνουν τα ζώα κατά τη διεκδίκηση της τροφής τους.
Οι έρευνες διεξάγονται στο κρατικό εργαστήριο ζώων στο Λόνσεστον της Τασμανίας. Ο επικεφαλής των ερευνών δρ Στέφεν Πάικροφτ μίλησε στην «K» για την θανατηφόρα ασθένεια. «Σε αυτό το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε όλα είναι πιθανά», επισημαίνει. «Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν πρόκειται για ρετροϊό ούτε εάν η αρρώστια είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Οφείλουμε να θεωρούμε τα πάντα ως πιθανότητες μέχρι να βρούμε στοιχεία που να αποδεικνύουν κατά τρόπον επιστημονικό για τι ακριβώς πρόκειται», εξηγεί ο δρ Πάικροφτ.Το πρώτο άρρωστο ζωάκι εντοπίστηκε το 1996, και η δεύτερη περίπτωση το 1997. Εκτιμάται ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο πληθυσμός του ζώου ήταν 150.000, ενώ σήμερα έχει μειωθεί σε περίπου 70.000 με 80.000! Ωστόσο, ο δρ Πάικροφτ δηλώνει «αιωνίως αισιόδοξος» και δεν φοβάται ότι το ζώο κινδυνεύει να εξαφανιστεί όπως η Τίγρης της Τασμανίας. «Eχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν μειώσεις στον πληθυσμό του ζώου, αλλά δεν έχουν ερευνηθεί ποτέ τα αίτιά τους. Ούτως ή άλλως, τα μαρσιποφόρα ζώα έχουν μια προδιάθεση στο να εξελίσσουν διαφόρων ειδών καρκίνου. Ελπίζουμε ότι η ασθένεια αποτελεί ασθένεια της συγκεκριμένης γενιάς των δαιμόνων, οπότε τα νεογέννητα ζωάκια θα μπορούν να αντισταθούν στην αρρώστια, η οποία σταδιακά θα σβήσει».Σύμφωνα με τον γιατρό Πάικροφτ, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο σαρκόφιλος έχει χαμηλά επίπεδα γενετικής διαφοροποίησης, όπως συνέβαινε και με άλλα ζώα που έχουν χαθεί. «Πάρτε ως παράδειγμα τον δεινόσαυρο ή την Τίγρη της Τασμανίας. Τα συγκεκριμένα ζώα εξαφανίστηκαν επειδή δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος».Ο δρ Πάικροφτ επισημαίνει ότι η μείωση του πληθυσμού του ζώου είναι ανησυχητική και επειδή ανοίγεται μια «πόρτα» για την εξάπλωση των αλεπούδων, οι οποίες ανταγωνίζονται τον δαίμονα στην αναζήτηση τροφής και έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τις καλλιέργειες.Ο οικολογικός ρόλος των δαιμόνων είναι σημαντικότατος. Το ζώο αυτό είναι ο «ελεγκτής» της Φύσης και τρέφεται με άρρωστα και νεκρά ζώα (μία άλλη ονομασία του είναι «θυρωρός» των θάμνων). Η πιθανότητα αφανισμού του δαίμονα θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικολογική αλυσίδα.
Eκστρατεία για τη σωτηρία του
Τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Τασμανίας ανακοίνωσε την προσφορά 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση του ζώου. Eνα μέρος του ποσού θα δοθεί στα ερευνητικά εργαστήρια και ένα άλλο θα απορροφηθεί από τα προγράμματα παρακολούθησης των ζώων στους αγρότοπους.Η γιατρός Μέννα Τζόουνς, που έχει γίνει γνωστή ως η «γυναίκα των δαιμόνων» λόγω της εντατικής της έρευνας τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζει ότι με τα προγράμματα παρακολούθησης των ζώων, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των ζώων.«Mετά ένα περίπου χρόνο θα έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να αποφασίσουμε αν πρέπει να προτείνουμε στην αρμόδια ανεξάρτητη επιτροπή να κατατάξει το ζώο στα απειλούμενα είδη».
Το πανεπιστήμιο της Τασμανίας καλεί τους πολίτες να δώσουν χρήματα, τα οποία θα διοχετευθούν σε υποτροφίες σχετικές με την έρευνα. Ο Μάικλ Ουέιτνιουερ, διοικητικό στέλεχος στις Δημόσιες Σχέσεις του πανεπιστημίου, μας είπε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 25.000 δολάρια. «Η ανταπόκριση του κοινού είναι ακόμα χαλαρή, αλλά ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί στο μέλλον».Oι περιβαλλοντολόγοι προσέγγισαν και το κινηματογραφικό στούντιο της Warner Bros, το οποίο έκανε διεθνώς διάσημο το ζώο το 1954, με τα cartooτου Bugs Bunny. H εκπρόσωπος της εταιρείας, Μπάρμπαρα Μπρογκλιάτι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Τασμανία «για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε». Ωστόσο, η κάθε είδους προσπάθεια πρέπει να επισπευσθεί. Oπως χαρακτηριστικά λέει ο δρ Πάικροφτ, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Χρειαζόμαστε μιαν απάντηση γιατί η Μητέρα Φύση έχει το δάχτυλό της στο κουμπί του χρόνου».
Mοναχικός, ντροπαλός και φιλικός
Το λατινικό του όνομα είναι Sarcophilus Harrisii. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι της Αυστραλίας τον ονόμασαν «δαίμονα» επειδή τον φοβούνταν. Το γένος αυτό των σαρκοφάγων θηλαστικών ανήκει στην οικογένεια των μαρσιποφόρων. Το γεροδεμένο σώμα του έχει μήκος 50 - 80 εκατοστόμετρα, χωρίς την 23 - 30 εκατοστόμετρων φουντωτή ουρά. Είναι κυρίως νεκροφάγο ζώο. Βγαίνει προς αναζήτησιν της τροφής του τα βράδια, ενώ την ημέρα κρύβεται στους θάμνους. Τα δόντια του είναι πανίσχυρα καθώς μπορουν να σπάσουν ακόμα και κόκκαλα. Μπορεί να φαίνεται επιθετικός και άγριος αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μοναχικό, ντροπαλό και φιλικό ζώο. Καθώς διεκδικεί την τροφή του από τους άλλους δαίμονες, βγάζει βραχνούς, υπόκωφους και απειλητικούς βρυχηθμούς για να τους τρομάξει και έτσι απέκτησε τη φήμη του άγριου ζώου. Δεν επιτίθεται σε ανθρώπους, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν παγιδευτεί. Ο δαίμονας είναι σύμβολο της Τασμανίας, πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και παραμυθάδες

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top