Menu

Καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι από όλη την Ελλάδα θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Κυριακή σε έκθεση, που θα διοργανωθεί στα περίπτερα 5 και 6 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της «Zootechnia».

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος» και ο Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού.

Στόχος της διοργάνωσης, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Βάσω Πετρίδου, είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της διατήρησης της καθαρότητας της ράτσας του ελληνικού ποιμενικού σκύλου. «Οι λόγοι δεν είναι αισθητικοί. Οι καθαρόαιμοι ποιμενικοί είναι πιο αποτελεσματικοί στη φύλαξη των κοπαδιών από τις επιθέσεις των αρκούδων και των λύκων. Επίσης, αυξάνοντας τον αριθμό τους θέλουμε να επιτύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της φυλής των ελληνικών ποιμενικών σκύλων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πετρίδου.

Ο «Αρκτούρος» υλοποιεί πρόγραμμα αναπαραγωγής και επαναδιάδοσης των γνήσιων ελληνικών ποιμενικών σκύλων την τελευταία δεκαετία. Μόλις τον περασμένο Μάιο το πρόγραμμα απέκτησε τη δική του στέγη στην Αγραπιδιά της Φλώρινας, με εγκαταστάσεις φιλοξενίας και εξάσκησης των γεννητόρων. Τα κουταβάκια που γεννώνται εκεί δίνονται δωρεάν στους κτηνοτρόφους, έπειτα από σχετική αίτησή τους. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περισσότεροι από 320 σκύλοι σε κτηνοτρόφους κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

«Η δράση μας είναι προληπτική και απέναντι στους κτηνοτρόφους και απέναντι στις αρκούδες και τους λύκους. Οι κτηνοτρόφοι αποκτούν έναν αποτελεσματικό φύλακα που τους προστατεύει από τις επιθέσεις των άγριων ζώων. Κατ' επέκταση μειώνεται η επιθετική στάση των κατοίκων της περιοχής απέναντι στα άγρια ζώα», εξηγεί η υπεύθυνη των δράσεων για τον ελληνικό ποιμενικό σκύλο στον «Αρκτούρο», Μαρία Τριβουρέα.

Οι καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι χαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητοι αλλά και πιστοί στο κοπάδι, ρωμαλέοι, μεγαλόσωμοι με γερά άκρα και δυνατό δάγκωμα, καθώς και μαθημένοι να ζουν στην κακοκαιρία των ορεινών περιοχών και στην έλλειψη τροφής.


Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top