Menu


Αρέσει σε όλα τα σκυλιά το νερό και το κολύμπι; Πώς θα βάλω το σκύλο μου για πρώτη φορά στη θάλασσα; Τους κάνει καλό; Είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις κηδεμόνων.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το αν αρέσει σε όλα τα σκυλιά το κολύμπι.
Η απάντηση είναι σαφώς και όχι. Έχει παρατηρηθεί πως σκύλοι κάποιων φυλών είναι γεννημένοι κολυμβητές και απολαμβάνουν στο έπακρο δραστηριότητες στο νερό. Μερικές από αυτές τις φυλές είναι τα Ακίτα, Ριτρίβερ, Πούντλ, Σέττερ, Νέας Γης και Σπάνιελ νερού.
Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι οι ημίαιμοι και αυτοί που ανήκουν σε άλλες φυλές λένε όχι σε ένα δροσερό καλοκαιρινό μπανάκι.

Πριν την επιχείρηση «μπάνιο» μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μας για να μας δώσει την άδεια και μερικές συμβουλές θεωρείται απαραίτητη. Πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες του για άδειο στομάχι προ κολύμβησης και ξέπλυμα με γλυκό νερό μετά το τέλος των δραστηριοτήτων, καθώς και τις συμβουλές του ανάλογα με τη φυλή ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκύλου μας.

Η πρώτη φορά στο νερό καλό είναι να γίνει σε περιορισμένο χώρο, ώστε ο σκύλος μας να βλέπει την αρχή και το τέλος του νερού. Με άλλα λόγια να έχει πλήρη εικόνα του υδάτινου χώρου, ώστε να νιώθει πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγηθεί έξω από αυτόν.

Μια καλή επιλογή είναι ένα πάρκο με πισίνα για σκύλους. Εκεί μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα σωσίβια στο μέγεθός του, βοηθήματα κολύμβησης και μπαλάκια προς ενθάρρυνση. Να είστε εφοδιασμένοι με λιχουδιές που προτιμάει και υπομονή. Σε λίγη ώρα θα είναι σε θέση να κολυμπάει και να το απολαμβάνει.
Σε περίπτωση που ο σκύλος μας αρνείται να μπει στο νερό και δείχνει σημάδια φοβίας και νευρικότητας, δεν τον πιέζουμε και τον αποφορτίζουμε οδηγώντας τον έξω από το χώρο.
Τι προσφέρει λοιπόν η κολύμβηση σε έναν σκύλο που την απολαμβάνει;
Πρώτον, του προσφέρει αυτό ακριβώς! Απόλαυση και δροσιά τις ζεστές μέρες που έρχονται.
Πέρα από μία πολύ καλή μορφή σωματικής άσκησης και αποθεραπείας για ορθοπεδικά και προβλήματα κίνησης όπως μας ενημερώνουν κτηνίατροι, το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος πνευματικής εκτόνωσης του σκύλου μας που τον βοηθάει να διοχετεύσει ευχάριστα την ενέργειά του.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο μας από τα μάτια μας, ακόμη και αν ξέρει καλό κολύμπι.
Εξάλλου, υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε μαζί του, ώστε να ενισχύσουμε τον μεταξύ μας δεσμό κι την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Πολύ καλή ιδέα είναι τα μπαλάκια στο νερό, τρέξιμο στην αμμουδιά, κρυφτό με τα αγαπημένα του παιχνίδια και φυσικά το αγαπημένο φρίσμπι.

Φέτος λοιπόν μην αφήσετε πίσω τον τετράποδο φίλο σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα όσο εσείς και να περάσετε μαζί τις πιο ευχάριστες μέρες του χρόνου.

Καλές βουτιές!!!!!!

Εριέττα Καραμπέτσου
Διπλωματούχος Εκπαιδεύτρια Σκύλων
Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτών, APDT

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top