Menu

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Δεν θα μπορούσε η φράση αυτή να βρει καλύτερη εφαρμογή απ’ ό,τι στις φωτογραφίες που ακολουθούν με τα
απόκοσμα χρώματα να κάνουν τη θάλασσα να δείχνει ακόμα πιο μαγευτική. Στην πραγματικότητα αυτή η εντυπωσιακή εικόνα είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης, κοντά στην πόλη Dalian στην ανατολική Κίνα. Το λαμπύρισμα αυτό προκαλείται από την επικίνδυνη άνθιση μιας άλγης και ονομάζεται Noctiluca scintillans.   Προέρχεται από τη ρύπανση σε γεωργικές περιοχές και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στη θαλάσσια ζωή και την αλιεία.
Η Noctiluca είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που τρώει πλανκτόν και στη συνέχεια τρώγεται και η ίδια από άλλα είδη. Οι οργανισμοί αυτοί πολλαπλασιάζονται ταχύτερα σε περιβάλλοντα με αυξημένα επίπεδα φωσφόρου και αζώτου, ουσίες που χρησιμοποιούνται σε γεωργικές καλλιέργειες.
Το φαινόμενο ονομάζεται επίσης «θαλάσσιο φάντασμα» καθώς τα χρώματα είναι ακόμα πιο ζωηρά τη νύχτα και οι φωτογράφοι σπεύδουν να αποτυπώσουν στο φακό τους το αλλόκοτο θέαμα, που έλκει και πολλούς παρατηρητές. «Μοιάζει τόσο όμορφο και ήρεμο, σε κάνει να θέλεις να μπεις στο νερό και να ακουμπήσεις τους ιριδισμούς, δεν είχα ιδέα πως είναι ένδειξη ρύπανσης», είπε ένας εξ αυτών.
Πίσω από την υπέροχη όψη της η Noctiluca scintillans αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που απειλεί μεγάλο φάσμα της θαλάσσιας ζωής.
Δείτε τις φωτογραφίες









Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top