Menu

Brooding hen Κοτες κλωσσες kotes klosses.Οι κοτες καποιες φορες δυσκολα πεφτουν κλωσσες, ενω καποιες αλλες μπορει να καθονται καθε
διμηνο. Ειναι χαρακτηριστικο το οτι απο ολοκληρα κοτετσια συνηθως κλωσσανε 1-2, ή μερικες φορες και καμια.
Οταν ενα αυγο μπαινει μεσα σε κλωσσομηχανη , και το χειροτερο μεγαλωσει με τεχνητα μεσα δηλαδη λαμπα , μειωνονται οι πιθανοτητες να κλωσσησει οταν μεγαλωσει. Ειναι αξισημειωτο να αναφερθει οτι η μανα κλωσσα επικοινωνει με τα πουλακια απο τις πρωτες μερες της επωασης. Δηλαδη η κοτα που γινεται κλωσσα και επωαζει τα αυγα της βλεπει και αισθανεται τα πουλακια να αναπτυσσονται απο πολυ μικρα και ακουει την καρδουλα τους να χτυπαει. Οταν λοιπον τα πουλακια επωαζονται και μεγαλωνουν με τεχνητα μεσα και οχι ετσι οπως εχει μελετησει η μητερα φυση ειναι φυσικο και επομενο το ενστικτο να αλλοιωνεται και στο τελος μετα απο πολλες γεννιες αναπαραγωγης οι κοτες να ξεχνουν εως και 100% το σημαντικοτερο αναπαραγωγικο σταδιο της ζωης τους , το ενστικτο της ΚΛΩΣΣΑΣ.
Αφου λοιπον η ρατσα που εχουμε εχει στο αιμα της το αιμα της ΚΛΩΣΣΑ,(ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΛΩΣΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΑΝΕΣ) τοτε προχωραμε στο επομενο σταδιο το οποιο ειναι η προτροπη να ωθησουμε την κλωσσα να καταλαβει οτι οι συνθηκες ειναι οι καταλληλες για να φερει τα παιδακια της στο σωστο περιβαλλον.Μεγαλύτερο ποσοστό να πετυχουμε κλώσα είναι να είναι από χωριάτικο πουλί που έβγαλε κλώσα χωρίς να αποκλείουμε να πετυχουμε κλώσα από κλωσσομηχανη.Δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να αναγκάσουμε κότα που δεν κλωσαει από μονή της να κάτσει στα αυγά. Το πιθανότερο είναι αν καταφέρουμε να κάτσει να μην ολοκληρώσει την εκκόλαψη η να ποδοπατήσει τα αυγά.
Όταν λοιπόν το πτηνό θελήσει να βγάλει πουλάκια θα κακαρίζει αρκετές ημέρες πριν ψάχνοντας ιδανικό μέρος με έναν χαρακτηριστικό ήχο (κλο-κλο-κλο).
Άλλες κάθονται μέσα στην φωλιά που γεννάν οι άλλες κότες και άλλες γεννάν σε χωριστό μέρος προστατευμένο από το ανθρώπινο μάτι και μόλις μαζέψουν ένα ικανοποιητικό αριθμό αυγών για αυτές κάθονται από μόνες τους. Για αυτό καλό είναι να έχουμε πάντα κόκορα στο κοτέτσι μας σε αναλογία 5-6 κότες ένα κόκορα, για να έχουμε πάντα αυγά με σπόρο.Μόλις δούμε ότι η κότα μας κάθεται με εμμονή στα αυγά 2-3 ημέρες , ετοιμάζουμε το χώρο της κλώσας μας που καλό είναι να είναι απομακρυσμένη από τις άλλες κότες, για να μην την ενοχλούν και αν βγουν τα πουλάκια να μην κινδυνέψουν να κακοποιηθούν από τις άλλες κότες και τα κοκόρια μας.


1. Ετοιμάζουμε το καφάσι με καθαρό άχυρο βάζοντας κάποιο προϊόν για τις ψείρες ιδικά το καλοκαίρι

2. Τοποθετούμε τόσα αυγά όσα μπορεί η κότα μας να σκεπάσει(κοτα νανα μεχρι 9, κοτα μεγαλη μεχρι 13)

3. Το τοποθετούμε στον χώρο που θα μεταφέρουμε την κοτούλα

4. Με αργές ήρεμες κινήσεις περνουμε την κοτούλα από όπου έχει κάτσει

5. Και την βάζουμε ήρεμα στην φωλιά που έχουμε φτιάξει για να κλωσήσει. ( η μεταφορά καλύτερα να γίνει αργά το βράδυ που το πτηνό δεν θα αναστατωθεί τόσο γιατί δεν μας βλέπει. Μέχρι το πρωί θα έχει συνηθίσει την μυρωδιά του χώρου).

6. Σκεπάζουμε την κότα με ένα άλλο καφάσι από πάνω για 24 ώρες έτσι ώστε να μην φύγει το πρωί και ψάχνει την φωλιά που ηταν πριν.

7. Το πάνω καφάσι θα το αφαιρέσουμε την επόμενη το βράδυ

Σημειώνουμε την ημερομηνία και μετά από 21 μέρες ,τ' αυγά σπάνε με τη βοήθεια της κλώσσας και τα μικρά ξεπροβάλλουν.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΥΓΑ ΓΙΑ ΕΠΩΑΣΗ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ 24 ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΥΤΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ(ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 15-16 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ, ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΠΟΛΛΛΗ ΖΕΣΤΗ ΕΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ)
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ ΕΚΚΟΛΑΦΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΣΣΟΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΤΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ

Αυγα εκκολαψης Οδηγίες Επώασης
Πως ζευγαρώνουν οι κότες; 
Κοτες Αυγοπαραγωγης Αγγελιες
Κότες αρρώστιες Εμβόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top