Menu

Ο συμπαθής κροκόδειλος του Ρεθύμνου Σήφης, μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα.


Σήμερα τουλάχιστον τρεις ακόμη κροκόδειλοι ζουν στη χώρα μας. Αποκτήθηκαν από τους σημερινούς κατόχους τους, την εποχή που η αγορά τους ήταν νόμιμη ακόμη και από τα pet shop και εκ των πραγμάτων αποτελούν ατραξιόν στις περιοχές τους.

Η Σάσα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Η Σάσα είναι ο μοναδικός θηλυκός κροκόδειλος επί ελληνικού εδάφους, με αποτέλεσμα να αποτελεί πολύφερνη νύφη για τον… Σήφη του Ρεθύμνου, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί πως αυτός είναι «άρρεν». Η Σάσα βρέθηκε στα Σπάτα πριν από 12 χρόνια, την ίδια εποχή που τέθηκε σε λειτουργία και η ενότητα «Ο Κόσμος των Ερπετών». Οπως έκανε γνωστό ο κ. Zαν-Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το ερπετό παρέδωσε στους υπεύθυνους ο έως τότε ιδιοκτήτης της που την είχε αγοράσει από pet shop της Αθήνας. «Ηταν 5 χρόνων και πλέον δεν μπορούσε να τη συντηρήσει. Ετσι, μας την έφερε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου σήμερα προκαλεί τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων επισκεπτών», λέει ο κ. Λεσουέρ.

Σήμερα η Σάσα, που ανήκει στην οικογένεια Crocodylus Niloticus (Νείλου), ίδια με αυτόν που εντοπίστηκε στο φράγμα των Ποταμών του Ρεθύμνου, ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα. Μπορεί να φτάσει τα 4,80 μ. μήκος και εάν ποτέ «τεκνοποιήσει» μπορεί να εναποθέσει στο χώμα από 40 ως 70 αυγά, τα οποία θα ξεθάψει λίγο προτού αυτά εκκολαφθούν.

Ο Μπάμπης του Ηρακλείου
Ο Σήφης του Ρεθύμνου δεν είναι ο μοναδικός κροκόδειλος στην Κρήτη. Στην Αμμουδάρα Γαζίου, κοντά στο Ηράκλειο, ζει τα τελευταία 15 χρόνια ο… Μπάμπης, ένας κροκόδειλος 2,5 μέτρων, που έχει εξελιχθεί σε ατραξιόν για το τουριστικό συγκρότημα όπου φιλοξενείται.
Ο Μπάμπης φιλοξενείται σε έναν ειδικό γυάλινο κλωβό, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον κ. Πετούση ώστε το νερό όχι μόνο να φιλτράρεται συνεχώς, αλλά και να έχει σταθερή θερμοκρασία, στους 28 βαθμούς, αναγκαία για την επιβίωση του ερπετού. «Η όλη κατασκευή μου κόστισε 20.000 ευρώ», λέει, διευκρινίζοντας πως για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος «υπάρχουν τρία συστήματα προστασίας».


Ο Βύρωνας των Σερρών
Σε μασκότ του Δημοτικού Ενυδρείου-Ερπετάριου Βυρώνειας Σερρών έχει εξελιχθεί ο… Βύρωνας. Και αυτός ανήκει στην οικογένεια Crocodylus Niloticus, σήμερα αγγίζει τα 1,80 μέτρα και ζυγίζει περισσότερα από 30 κιλά. «Ζει σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο ξηράς και έχει τη δική του λιμνούλα για να δροσίζεται», λέει ο κ. Γιάννης Μερτζανίδης, υπεύθυνος του Ενυδρείου, ο οποίος έχει υπό τη δική του περίθαλψη και προστασία τον Βύρωνα, όπως «βαφτίστηκε» ο κροκόδειλος από τους κατοίκους του χωριού.
Οπως λέει ο κ. Μερτζανίδης, ο κροκόδειλος αγοράστηκε πριν από δέκα χρόνια από μια έκθεση ερπετών στην Αθήνα, μαζί με τη σύντροφό του, η οποία όμως δεν μπόρεσε να επιβιώσει στο νέο περιβάλλον. «Τον έχει φάει η μοναξιά. Αναζητούμε εδώ και καιρό μια νέα σύντροφο για τον Βύρωνα. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και τον Σήφη από το Ρέθυμνο. Είμαι σίγουρος πως θα γίνουν οι δυο τους καλοί φίλοι», λέει ο υπεύθυνος του Δημοτικού Ενυδρείου Βυρώνειας.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top