Menu

kounelia arrosties metadotikes.Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις ασθένειες που μπορούν να προσβληθούν απο κουνέλια και δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης...

ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΜΙΝΙ

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε και ας δώσουμε μία οριστική απάντηση σε ένα πολύ σημαντικό θέμα! ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ! ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ?
-Λοιπόν όταν αγοράσετε ένα κουνελάκι μικρό ηλικιακά ακόμα πρέπει να το μεταφέρετε στον κτηνιατρο για ένα προληπτικό έλεγχο!
-Έπειτα ο κτηνίατρος σας θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη ημερομηνία που θα πρέπει το κουνελάκι σας να κάνει τα πρώτα του εμβόλια!
Τα εμβόλια είναι 2 στην αρχή! Είναι κατά της μυξωμάτωσης και κατά της αιμοραγικής νόσου! Δύο απο τις πιο σοβαρές ασθένειες που θα αναφερθούμε παρακάτω! Τέλος πρέπει να επαναλαμβάνετε στο κουνέλι σας ένα εμβόλιο κάθε χρόνο ή και εξάμηνο! :)

ΠΡΟΧΩΡΌΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ:
ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ:
ΜυξωμάτωσηΗ μυξωμάτωση αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια των κουνελιών
Αίτια: προκαλείται από έναν μυξωματοϊό.
Μεταδίδεται κυρίως με αιμοζυγατικά έντομα, κυρίως ψύλλους και κουνούπια και προσβάλλονται όλες οι φυλές των κατοικίδιων κουνελιών, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.
Συμπτώματα:Η μυξωμάτωση εκδηλώνεται με πρήξιμο της περιοχής των οφθαλμών, με κλείσιμο της οφθαλμικής σχισμής και εντοπισμένες εξοιδήσεις στο κεφάλι, τα αυτιά, τα χείλη του στόματος, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα.
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που το κουνέλι θα προσβληθεί από τον ιό.
Σε περίπτωση σοβαρού πρηξίματος μπορεί να τυφλωθεί και να παραμορφωθεί το σχήματου κεφαλιού μέσα σε μία περίπου ημέρα από την ώρα που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, κατάσταση που δυσκολεύει πολύ την πρόσληψη τροφής και νερού.
Επίσης η νόσος μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, που οδηγεί σε πνευμονία και θάνατο.
Από τη στιγμή που το κουνέλι θα ασθενήσει από μυξωμάτωση, παρόλο που πρόκειται για πολύ σοβαρή νόσο, μερικές φορές είναι δυνατή η θεραπεία του ζώου με εντατική παρακολούθηση.
Τρόποι αντιμετώπισης: Έμβολιάστε το κουνέλι σας πριν προσβληθεί από την αρρώστια.

Αιμορραγική Νόσος των Κουνελιών
Η Αιμορραγική Νόσος των Κουνελιών είναι μια επίσης πολύ σοβαρή ασθένεια.
Ο ιός μεταδίδεται με άμεση επαφή των κουνελιών όπως επίσης και με έμμεση επαφή με ανθρώπους, μολυσμένα κλουβιά και ρούχα αλλά και έντομα όπως είναι οι ψύλλοι.
Αίτια: προκαλείται από καλυκοϊό με περίοδο επώασης μόλις 1-3 ημερών.
Μάλιστα ο ιός είναι πολύ σταθερός σε συνθήκες περιβάλλοντος και μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 100 ημέρες!
Συμπτώματα:Τα συμπτώματα της Αιμορραγικής Νόσου των Κουνελιών μπορούν να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα, όταν όμως εμφανίζονται αυτά είναι μεταξύ άλλων κατάπτωση, δύσπνοια, σπασμούς, υπερθερμία και ληθαργικότητα.
Ο θάνατος επέρχεται συνήθως μέσα σε 12 με 36 ώρες και δυστυχώς η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει ακόμη και το 90 με 100%.
Τρόποι αντιμετώπισης: Έμβολιάστε το κουνέλι σας πριν προσβληθεί από την αρρώστια.


Α
ΑΒΙΤΑΜΙΝΩΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Α.
Συμπτώματα: Ξηροφθαλμία, αδυνάτισμα, ελλειπή γονιμοποίηση, αποβολές, θάνατος των εμβρύων, καννιβαλισμό στις κουνέλες και τα αντισώματα του οργανισμού αδυνατούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια διαφόρων ασθενειών.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Προσθέτουμε στις τροφές των κουνελιών την συγκεκριμένη Βιταμίνη ή χορηγούμε τροφή, που έχει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη Βιταμίνη, όπως ο κίτρινος Αραβόσιτος. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Β.
Την Βιταμίνη Β την διακρίνουμε στις Βιταμίνες Β1 [Ανεπάρκεια Β1 (ή Ανευρίνη) ] και Β2 [Ανεπάρκεια της Β2 (ή Αντιαναιμικη)].
Συμπτώματα: Επιπλοκές στο νευρικό σύστημα του κουνελιού, σπασμούς, αδυνάτισμα, δερματικές ανωμαλίες από ανεπάρκεια της Β2 (ή Αντιαναιμικη).Έτσι τα αντισώματα του οργανισμού εξασθενούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια που εμφανίζονται στον οργανισμό τους.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Χοριγήστε άπλετο χόρτο στο κουνελάκι σας! Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε μαγιά της μπύρας. Ως γνωστόν αυτά τα δύο είναι πλούσια σε Βιταμίνη β1 και β2

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη C.
Συμπτώματα: Αιμορραγία ούλων και φλόγωση στόματος.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι πρέπει να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά . Συμβουλευτείτε κτηνίατρο! (Εννοείτε πως δίνουμε στα κουνελάκια φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δεν τους τα δίνουμε ποτέ σε ηλικία κάτω των 4 με 5 μηνών! )

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη D.
Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ραχίτιδα, έντονη αρθρίτιδα όπου ο σκελετός του κουνελιού καθυστερεί να αναπτυχθεί.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι πρέπει να τρώει τροφές, όπως μουρουνέλαιο και ξηρές τροφές. Αποφεύγετε το σιτηρέσιο! Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση απo Βιταμίνη Ε.
Συμπτώματα: Αποβολές και στείρωση.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Δώστε στο κουνελάκι σας σιτάρι!
ΑΝΑΙΜΙΑ:
Αίτια: Οφείλεται στη κακή διατροφή και συνεχής έλλειψη βιταμινών. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε ένα μη υγιεινό περιβάλλον. Τέλος η έλειψη γάλακτος απο τη μητέρα στα νεογέννητα προκαλεί αναιμία λόγω της έλειψης απαιτούμενων βιταμινών που χρειάζονται για να αναπτυχθούν!
Τρόπος Αντιμετώπισης: Πρέπει να δημιουργήσετε ένα καταλληλο-υγειή περιβάλλον για να ζήσει το κουνελάκι σας. Τέλος πιο σημαντικό είναι να τρέφεται το κουνελάκι σας σωστα και όχι με γλυκίσματα απο τα pet shop(προτείνω φήραμα απο μαγαζι με κουνελοτροφές και πάρα πολύ χόρτο!).
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΣΤΕ ΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ



ΑΠΟΒΟΛΗ
Αίτια: Συνήθως οι αποβολές προέρχονται από άγχος, φόβο και ανησυχία.
Ένα άλλο αίτιο αποτελούν οι ασθένειες και οι μολύνσεις.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Κατά την διάρκεια της κυοφορίας, αποφεύγετε να κάνετε θόρυβο, απότομες κινήσεις και να ενοχλείτε τη κουνέλα.
Να υπάρχει πολύ νερό στο κλουβί της και να τρέφεται απο μία σωστή διατροφή(όχι γλυκίσματα).
Αποφεύγετε την παρουσία άλλου ζώου ακόμα και αν το γνωρίζει!



ΑΣΘΜΑ
Πρόκειται για μια ασθένεια πολύ μεταδοτική!!
Αίτια: Προκαλείται από καταρροή, που δεν αντιμετωπίστηκε όταν έπρεπε. (θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένη κατηγορία)
Συμπτώματα: Το κουνελάκι δείχνει πολύ εξασθενημένο και ταλαιπωρημένο και Βήχει. Τρόπος Αντιμετώπισης: Κρατείστε το μακριά απο υγρασία και ρεύματα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο!





Β
ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ
Πρόκειται για μια αφροδίσια ασθένεια. Ονομάζεται αλλιώς και Γονόρροια.
Αίτια: Προκαλείται από ένα μικρόβιο, τον "Γονόκοκκο", ο οποίος μεταφέρεται κατά τη σεξουαλική επαφή.
Συμπτώματα: Εμφανίζεται σαν βλεννώδες και πυώδες υγρό, το οποίο βγαίνει από την ουρήθρα. Μπορεί να προκαλέσει και άλλες παθήσεις, όπως αθρίτιδα, προστάτη, στένωση της ουρήθρας, τύφλωση, ακόμα και στειρότητα.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη, όταν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο (όχι απαραίτητα για λόγους ασθενείας), ζητήστε του να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται συνήθως στα κουνέλια εκτροφής.

Δ
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Αίτια: Δηλητηρίαση προκαλείται από βρώμικες τροφές, επικίνδυνα και δηλητηριώδη φυτά, από άλατα (π.χ. φωσφόρου, μόλυβδου, κ.α.) και από ξένα φάρμακα.
Συμπτώματα: Διάρροια και σπάνια εμετός
Τρόπος Αντιμετώπισης: Σχολαστικό πλύσιμο τροφών και τακτική ανανέωση νερού. ( Να προσοχή που τοποθέτείτε διάφορα φάρμακα --> όπως το "φιδάκι" για τα κουνούπια, το θειάφι για τα φίδια, τα δολώματα για ποντίκια κ.λπ.! ) ΜΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΑΣ.
Ε
ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ
Η ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟΣυμπτώματα: Φλόγωση των εντέρων, ανορεξία, μεγάλη κατανάλωση νερού με αποτελεσμα το φούσκωμα του στομαχιού και λαμπερά περιττώματα ή διάρροια.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Συμβουλευτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο! Μάλλον έχει προκληθεί απο κάποια δηλητηρίαση ή κακή διατροφή. Συνήθως δίνεται ένα φάρμακο το λεγόμενο Baytril (αναφέρεται ότι ειναι για όρνιθες αλλά χρησιμοποιείται και στα κουνέλια). Είναι σαν αντιβίωση η οποία χορηγείται στο κουνελάκι μέσω του νερού του ώστε να αφαιρέσει απο τον οργανισμό του οποιοδήποτε μικρόβιο! Η δοσολογία είναι 1ml σε 100ml νερού!
Αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιο τέτοιο φάρμακο το κουνελάκι σύντομα θα πεθάνει.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ
Συμπτώματα: Παρατηρείται υπερβολική υγρασία στα μάτια, έντονη τσίμπλα και φούσκωμα των βλεφάρων.
Σε προχωρημένο στάδιο, το κουνελάκι αδυνατίζει.
Τρόπος Αντιμετώπισης:
Ο προληπτικός εμβολιασμός θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος. (όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω)
Η αντιμετώπιση της Επιπεφυκίτις είναι πολύ κουραστική και για τον ανθρωπο που το περιποιείται και κυρίως για το κουνελακι. Παρόλα'υτα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ασθένεια σταματάει να εξελίσεται και θεραπεύεται πλήρως!
Πλένουμε τα μάτια του κουνελιου με εκχύλισμα χαμομηλιού και τα σκουπίζουμε πάρα πολύ καλά!

Κ
ΚΑΧΕΞΙΑΠροσβάλει κυρίως τα πιο νεαρά ηλικιακά κουνέλια.
Αίτια: Οφείλεται σε υπερβολική χρήση άμυλου και υγρών τροφών.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Απαραίτητη η ξηρά τροφή. Επίσης δίνουμε στο κουνελάκι καθαρτικές τροφές, όπως ραδίκι και φύλλα αγγελικής.

ΚΕΝΟΥΡΩΣΗ
Αίτια: Οφείλεται σε ταινία που γλιστράει από το έντερο στο κάτω μέρος του δέρματος ενός κουνελιού. Το κουνελάκι μπορεί να μολυνθεί από βρώμικη τροφή ή μολυσμένη τροφή από σκύλο, που είναι ήδη φορέας της ασθένειας αυτής.

Υπάρχουν 2 είδη Κενούρωσης:
Κενούρωση Σώματος:
Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στους ιστούς των μυών. Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από τις φλύκταινες, διαφόρων μεγεθών ή από έναν όγκο, υπό μορφής οιδήματος, που μπορεί να εμφανιστεί στο λαιμό του κουνελιού.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιο κτηνίατρο!

Κενούρωση Εγκεφάλου:
Σπάνια μα σοβαρή ασθένεια!
Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των κουνελιών προκαλόντας του φλεγμονή. Με αυτό το τρόπο προκαλείται νευρική ανισορροπία!
Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από το διάστρεμμα της κεφαλής του κουνελιού, τον στραβισμό και άλλα πολλά.
Τρόπος Αντιμετώπισης: θα πρέπει να απομονώσουμε το άρρωστο ζώο και να του χορηγήσουμε ειδικά φάρμακα, που είναι κατά του παράσιτου αυτού. (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το baytril)
Αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί τον κτηνίατρο.!

ΚΥΣΤΙΚΕΡΚΩΣΗ
Η Κυστικέρκωση είναι μια παρασιτική ασθένεια που θεραπέυεται δύσκολα.
Αίτια: Οφείλεται σε ένα παράσιτο, μια πισοειδής ταινία, η οποία συναντάται και στα έντερα των σκύλων. Τα κουνέλια λαμβάνουν το μικρόβιο από μολυσμένο νερό ή τροφή (συνήθως φυτική).
Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ως φλεγμονή του συκωτιού, που οφείλεται στα αυγά του παράστιτου, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο στομάχι του κουνελιού. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ο αριθμός του παρασίτου μεγαλώσει, τότε παρουσιάζεται η αιμοραγική ηπατίτιδα ή η περιτονίτιδα και, φυσικά, ο θάνατος του κουνελιού.
Άλλο σύμπτωμα αποτελεί το αδυνάτισμα του κουνελιού, παρόλο που αυτό τρώει πολύ. Παρουσιάζεται εξόγκωση της κοιλιάς και πυρετός.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Για να αντιμετωπίσουμε την Κυστικέρκωση απομωνόνουμε το αρρωστο κουνελάκι και του χορηγούμε φάρμακο κατά του παρασίτου αυτού (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί baytril). Kαλό όμως θα ήταν να συμβουλευτείτε εγκαίρως τον κτηνίατρο σας!

Λ
ΛΑΜΒΛΙΩΣΗ
Η Λαμβλίωση είναι μια πολύ σοβαρή παρασιτική ασθένεια και προσβάλει τεράστιο αριθμό κουνελιών.
Αίτια: Οφείλεται σε μικροσκοπικό οργανισμό, το οποίο ανήκει στη τάξη των "Μαστιγοφόρων" και αναπτύσσεται στα έντερα του κουνελιού.
Συμπτώματα: Προσβάλλει περισσότερο τα ηλικιωμένα ηλικιακά κουνελάκια.
Από τη μια στιγμή στην άλλη, το κουνελάκι κουλουριάζεται και αρνείται την τροφή. Το παχύ έντερο του κουνελιού σταματάει να λειτουργεί και είναι γεμάτο αέρα.
Ο θάνατος επέρχεται σε 1-2 ημέρες, το πολύ!
Τρόπος Αντιμετώπισης: Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο άμεσα.

Μ
ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ
Αίτια: Ο Μετεωρισμός μπορεί να προκληθεί από παράσιτο στο πεπτικό σύστημα.
Επίσης, από λανθασμένη διατροφή, απότομη αλλαγή από ξηρά σε φυτική τροφή. Συμπτώματα: Ανορεξία, δύσπνοια, ακινησία, ανόρθωση τρίχας, και μελαγχολία.
Τρόπος Αντιμετώπισης:Μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία μικρή ποσότητα ζεστού γάλατος με λίγες σταγόνες αμμωνίας. Συμβουλευτείτε άμεσα κτηνίατρο!

Π
ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΣ
Αίτια: Η Περικαρδίτις είναι μικρόβιο, που προκαλεί φλεγμονή στο περικάρδιο.
Το Περικάρδιο είναι μία μεμβράνη που περιβάλλει την καρδιά.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν αντιμετωπίζεται! Είναι μια θανατηφόρα και, εντελώς ξαφνική ασθένεια! Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΣ
Η Περιτονίτις είναι μια υπερβολικά σπάνια ασθένεια!
Αίτια: Μικρόβιο, το οποίο προκαλεί φλεγμονή του περιτόναιο.
Το Περιτόναιο είναι ένας λεπτός υμένας, ο οποίος καλύπτει τα σπλάχνα. Συμπτώματα: Πυρετός, δύσπνοια.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν αντιμετωπίζεται! Είναι μια θανατηφόρα και αθεράπευτη ασθένεια! Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Η πνευμονία είναι λοιμώδης ασθένεια.
Αίτια: Όπως γίνεται με τους ανθρώπους, προσβάλει τα κουνελάκια, όταν είναι εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρος.
Συμπτώματα: ανορεξία, υψηλός πυρετός, εξάντληση.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το άρρωστο κουνελάκι πρέπει να προστατευτεί απο τα ρεύματα του αέρα, τοποθετώντας το σε ένα απομονωμένο μέρος.Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!

Σ
ΣΙΕΛΟΡΡΟΙΑ
Πρόκειται για μια ασθένεια που παρουσιάζεται συχνά στις φωλιές και στα κλουβιά των κουνελιών.
Αίτια: Η πέψη αποτελεί το βασικό αίτιο της Σιελόρροιας.
Συμπτώματα: Χαρακτηρίζεται με την εμφάνιση γλοιώδους σιέλου στο ρύγχος του ζώου που έχει προσβληθεί.
Παρουσιάζεται στα μωρά κουνέλια, που απογαλακτίζονται γρήγορα ή τρώνε σκληρές ξηρές τροφές.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το άρρωστο κουνελάκι πρέπει να απομονωθεί, να τραφεί με βρώμη ή πολτό πατζαριών.
ΜΗΝ ΤΟ ΤΑΙΣΕΤΕ λάχανο, σέλινο ή αντίδια.
Συμβουλευτείτε αμέσως κτηνίατρο!

ΣΥΦΙΛΗ
Ονομάζεται αλλιώς και Σπειροχαίτωση. Η Σύφιλη πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και μεταδοτική αφροδίσια ασθένεια, αλλά διαφέρει από αυτή του ανθρώπου!
Αίτια: Οφείλεται στη Σπειροχαίτη.
Συμπτώματα: Συναντάται στα μάτια και φυσικά, στα γεννητικά όργανα του κουνελιού. Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη και κληρονομικά, όταν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο (όχι απαραίτητα για λόγους ασθενείας), ζητήστε του να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται συνήθως στα κουνέλια εκτροφής.

Υ
ΥΔΡΟΠΙΚΙΑ
Αίτια: Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τη χρήση υγρών τροφών στη διατροφή του κουνελιού.
Συμπτώματα: Μαζεύεται υγρό στη κύστη.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι θα πρέπει να τρώει αποκλειστικά ξηρή τροφή (προτείνω φήραμα απο μαγαζι με κουνελοτροφές)στην οποία καλό είναι να προσθέσουμε λίγο μαγειρικό αλάτι. Μην του δίνετε ξηρά τροφή ποικιλίας, (περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστες βιταμίνες.)

Ψ
ΨΩΡΙΑΣΗ ΑΥΤΙΩΝ
Αίτια: Η Ψωρίαση οφείλεται σε ένα παράσιτο, πολύ μικρού μεγέθους, το Άκαρι.
Το παράσιτο αυτό αναπτύσσεται από την ακαθαρσία.
Συμπτώματα: Έντονη κίτρινη έκκρηση από το αυτάκι του κουνελιού.
Το κουνελάκι παθαίνει ανορεξία και μένει ακίνητο.
Έντονη φαγούρα και υπερβολικά έντονη κίνηση του κεφαλιού του.
Σε προχωρημένο στάδιο, παρουσιάζονται κρούστες, το τύμπανο του αφτιού τρυπάει και η εμφάνιση του κουνελιού γίνεται απαίσια!
Τέλος, οδηγεί το κουνελάκι σε θάνατο!
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το παράσιτο φονεύεται εύκολα με ζεστό νερό.
Για τη θεραπεία της Ψωρίασης μπορούμε να βάλουμε πάνω σε βαμβάκι μίγμα αμυγδελαίου και αιθεριούχου ελαίου αγγουριού εισχωρόντας το μέσα στο αφτί του κουνελιού.
Επίσης, πλένουμε τις κρούστες με ζεστό νερό και σαπούνι.
Επισκευτείτε και συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ
Πρόκειται για μια δυσκολοθεράπευτη ασθένεια.
Αίτια: Οφείλεται σε μια μικρή αράχνη, η οποία εισχωρεί μέσα στο δέρμα του κουνελιού, κυρίως στις βάσεις των αυτιών και γύρω από τα μάτια και τη μύτη. Πολύ πιθανό και συχνό να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος.
Συμπτώματα: Το τρίχωμα του κουνελιού πέφτει και το δερματάκι του κοκκινίζει και βγάζει ένα υγρό, το οποίο ξεραίνεται και σχηματίζει μικρούς βώλους.
Το κουνελάκι χάνει την όρεξή του, αδυνατίζει και σε συνδυασμό με την νευρικότητα και τον παρασιτισμό, στο τέλος, πεθαίνει!
Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή η Ψώρα είναι μεταδοτική από κουνέλι σε κουνέλι, τα προσβλημένα κουνελάκια θα πρέπει να απομονωθούν κατευθείαν, μέχρι να γίνουν καλά, καθώς και να απολυμανθούν τα κλουβιά τους και όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν από αυτά. Επισκευτείτε άμεσα κτηνίατρο!


πηγη http://axkounelakia.blogspot.gr/p/blog-page_3747.html

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top