Menu

Τα κουνέλια μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 8 φορές το χρόνο!

Ο λόγος που γεννούν σε τόσο εντατικούς ρυθμούς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι γίνονται συνεχώς η εύκολη λεία πολλών σαρκοφάγων. Γι' αυτό το λόγο γεννιούνται πολλά, ώστε να επιζήσουν όσο το δυνατό περισσότερα.
Κάθε θηλυκό κουνέλι μπορεί να γεννήσει χωρίς κανένα πρόβλημα, μέχρι και οκτώ φορές μέσα σε μία χρονιά! Η κύηση διαρκεί 31 μέρες, ενώ ανάλογα με το μέγεθος της ράτσας γεννά κάθε φορά από 3 μέχρι και 8 μωράκια. Η σεξουαλική ωρίμανση στα μικρού μεγέθους κουνέλια έρχεται στην ηλικία των 7 μηνών και γεννούν από 1 μέχρι 3 κουνέλια την φορά. Τα μεσαίου μεγέθους ωριμάζουν στους 9 μήνες και γεννούν από 4 μέχρι 8 κουνελάκια, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ωριμάζουν στους 11 μήνες, γεννώντας και αυτά από 4 μέχρι 8 μωρά.

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε το πότε θα είναι έτοιμα για ζευγάρωμα τα κουνελάκια σας, παρατηρώντας το θηλυκό, θα δείτε ότι θα αρχίσει να σκαλίζει την στρώση του κλουβιού της και θα δημιουργήσει μία φωλίτσα, ενώ το αρσενικό θα αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για το θηλυκό. Η σεξουαλική πράξη είναι ιδιαίτερα γρήγορη και πολύ σπάνια θα γίνει αντιληπτή, εκτός βέβαια και αν κάθεστε μαζί τους όλη την ώρα!
Η εγκυμοσύνη δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, μιας και η συμπεριφορά του θηλυκού δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου. Απλά θα δείτε ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζει στο πιο σκιερό και απόμακρο σημείο του κλουβιού μία φωλιά, χρησιμοποιώντας το υπόστρωμα του κλουβιού. Καλό θα ήταν να μεταφέρετε και εσείς το κλουβί σε όσο το δυνατό πιο σκιερό και ήσυχο σημείο του δωματίου γίνεται. Επίσης, θα παρατηρήσετε πως η κουνέλα θα ξεκινήσει να αφαιρεί τρίχωμα από την γούνα της, προκειμένου να αποκαλύψει τις θηλές της. Η γέννα θα γίνει σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φωλιάς. Κάθε νεογνό έχει τον δικό του πλακούντα και αφού γεννηθεί το πρώτο, η κουνέλα τρώει τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα και καθαρίζει το μωρό. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το πρώτο, γεννιέται το επόμενο.
Μετά την γέννα, θα πρέπει να ελέγξετε την φωλιά αλλά και τα ίδια τα νεογνά. Μετρήστε τα και εξετάστε την κατάστασή τους, θα πρέπει να έχουν φουσκωμένη κοιλιά χωρίς ζάρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ταϊσμένα σωστά. Δεν θα πρέπει όμως να τα αγγίξετε, ούτε να κάνετε φασαρία μέσα στο χώρο που βρίσκεται το κλουβί. Από το κλουβί θα πρέπει να αφαιρέσετε τον πατέρα τους γιατί τα ζηλεύει και θα τα πνίξει. Επίσης, δεν θα αφήσετε τυχόν άλλα κατοικίδια να πλησιάσουν την φωλιά, ενώ δεν θα πρέπει να μπαίνετε με φόρα στο δωμάτιο, να φέρνετε κόσμο που δεν τον έχει μυρίσει ξανά η κουνέλα σας και επίσης να μην εισέρχεστε πολλά άτομα μαζί.

ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΜΙΝΙ



ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΣΑΣ;

Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν με την εγκυμοσύνη/γέννα ενός κουνελιού, τα οποία μεγενθύνονται κατά πολύ αν το κουνέλι είναι μικρό σε ηλικία είναι τα ακόλουθα:

1. Μπορεί να της προκαλέσει σύγχυση και υπερβολικό στρές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χτίσει φωλιά για τα μωρά της, αφήνοντας τα εκτεθειμένα προκαλώντας έτσι το θάνατο τους.

2. Το γάλα της μπορεί να μη κατέβει ή να τα απορρίψει, αφήνοντας τον ιδιοκτήτη της να τα φροντίσει. Η Θνησιμότητα των νεογέννητων κουνελιών που τρέφονται με το χέρι είναι εξαιρετικά υψηλή.

3. Αν ο πατέρας είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από τη μητέρα, μπορεί να έχει δυσκολία κατά την γέννηση και τα μωρά να μη μπορέσουν να επιβιώσουν.

4. Αν η μητέρα δεν είναι ιδιαίτερα υγιής, μπορεί να αρρωστήσει από το άγχος της εγκυμοσύνης ή της γέννησης των μικρών και πολλές φορές να πεθάνει. Επίσης το θηλυκό έχει μεγάλη απώλεια ασβεστίου, σωματικού βάρους και θρεπτικών συστατικών.

5. Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε τα μικρά; Ένα θηλυκό κουνέλι μπορεί να γεννήσει από 1 έως 12 μωρά, 3-7 κατά μέσο όρο ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθος. Αν, βραχυπρόθεσμα, δεν μπορέσετε να βρείτε ένα καλό σπίτι για αυτά, θα είστε σε θέση να τα φροντίζετε και να τους παρέχετε επαρκείς και κατάλληλους χώρους στέγασης και καλή ποιότητα ζωής;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη στέγαση, όχι μόνο για τη μητέρα και τον πατέρα (δύο κλουβιά), αλλά δύο επιπλέον κλουβιά για τα μωρά κατά τον διαχωρισμό από τη μητέρα τους και κατά φύλο, όλα τα θηλυκά μαζί και κάθε αρσενικό ξεχωριστά (ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει πριν τα μωρά φθάσουν τις 9 εβδομάδες για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ τους). Εάν τα κουνελάκια δεν έχουν δωθεί σε νέα σπίτια στην ηλικία των 12 εβδομάδων, θα χρειαστεί ένα κλουβί για καθε ένα ξεχωριστά ή θα πρέπει να στειρωθούν για την πρόληψη συγκρούσεων.

6. Το να βρείς καλά σπίτια μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλο συναισθηματικό στρες, καθώς δενόμαστε με τα μωρά και θέλουμε να βρούμε αφοσιωμένους και στοργικούς νέους ιδιοκτήτες για τα μικρά. Φέρνοντας κουνέλια στον κόσμο, εμείς έχουμε πλέον την ευθύνη να τους παρέχουμε μια καλή ποιοτική ζωή και να τους βρούμε σπίτια που θα τα αγαπάνε και θα τα φροντίζουν πραγματικά κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε 100% σίγουροι.

7. Η πώληση ή παράδοση των κουνελιών σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων δεν συνιστάται για διάφορους λόγους. Κατ 'αρχάς, δεν έχετε κανέναν τρόπο να βεβαιωθείτε ότι τα κουνέλια αυτά θα βρούν ένα καλό σπίτι όπου θα τα αγαπάνε και θα τα φροντίζουν. Δεύτερον, οι συνθήκες διαβίωσης για τα κουνέλια σε καταστήματα ζώων είναι συχνά πολύ άσχημες και τέλος με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζετε μια επιχείρηση η οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα αυτά και την πρόληψη της φτωχής ή ανακριβής πληροφόρησης προς τους πελάτες, μη εξασφαλίζοντας έτσι οι εργαζόμενοι να έχουν την αναγκαία και ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με τα κουνέλια και ενισχύετε το εμπόριο των ζώων.

8. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα υπέροχα κουνέλια παρά υπεύθυνοι άνθρωποι να τα μεγαλώσουν. Αν δεν ζευγαρώνετε το κουνέλι σας, αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες της υιοθεσίας ενός κουνελιού που έχει ανάγκη από ένα ζεστό, νέο σπίτι για να ζήσει ευτυχισμένα.

Υπάρχουν όπως βλέπετε αρκετοί λόγοι για τους οποίους η αναπαραγωγή δεν είναι μια καλή ιδέα και αν σκέφτεστε να ζευγαρώσετε το κουνέλι σας, συνιστάται να έχετε πλήρη επίγνωση όλων των παραπάνω. Τα μωρά κουνέλια που έρχονται στον κόσμο, προστίθενται στην κοινωνία από απερισκεψία και χωρίς σημαντικό λόγο, με αποτέλεσμα να "κλέβουν" τις θέσεις σε ένα σπίτι από τα ήδη άστεγα κουνελάκια που ψάχνουν ένα σπίτι για αγάπη και φροντίδα.
Το θλιβερό είναι ότι ο αριθμός των κουνελιών που ψάχνουν σπίτι αυξάνεται δραματικά πλέον και στην Ελλάδα και πολλά που βρίσκονται σε πάρκα, θανατώνονται γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα βοηθήσουν και αυτά που τα παρατάνε στους δρόμους έχουν σίγουρο και βίαιο θάνατο.
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το κουνέλι σας και όλα τα κουνέλια, είναι να μην τα ζευγαρώνετε με πρόφαση ότι θέλετε κι άλλα (μπορείτε να υιοθετήσετε) κι αν γνωρίζετε έμπειρο γιατρό κουνελιών με πολλές συστάσεις να τα στειρώσετε. Τα Θηλυκά κουνέλια θα ζήσουν περισσότερο, γιατί θα εξαλείψει τη πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών, της μήτρας, ή των μαστών. Ένα στειρωμένο κουνέλι θα είναι λιγότερο επιθετικό, θα είναι πιο αξιόπιστο στο θέμα της τουαλέτας θα ηρεμήσει από τις συνεχείς ορμονικές εξάψεις και κυρίως θα αποτρέψει τυχόν ανεπιθύμητες γέννες.

Δημοσίευση σχολίου

  1. Ενα βιντεακι με το ζευγάρωμα των κουνελιων μου.
    http://www.youtube.com/watch?v=wVe3MWrGc8U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν εχεις κατοικιδιο κουνελι και δεν τα εκτρεφεις δεν βλεπω το λογο να αναπαραχθουν πανω απο 1 και εαν εχεις λιγη τυχη κ υιοθετηθουν τα πρωτα ισως μια 2η...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top