Menu

Τα πτηνά Myna που διαβιούν στη Νοτιοανατολική Ασία φημίζονται για την ικανότητά τους να επαναλαμβάνουν ανθρώπινες φράσεις.
‘Ετσι και σε ζωολογικό κήπο της Χουμπέι στην Κίνα, πτηνό καλωσόριζε τους επισκέπτες με ευγενικές πάντα φράσεις.
Μέχρι που κάποια στιγμή συνέβη το αδιανόητο… Το πτηνό έπαψε να είναι τόσο ευγενικό και άρχισε να εκστομίζει βρισίδια!Αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου να το απομακρύνουν και να το τοποθετήσουν στην απομόνωση όπου έβαλαν να παίζουν κασέτες με ευγενικές φράσεις ώστε να τις εμπεδώσει το πτηνό.
Οι υπεύθυνοι δικαιολόγησαν τη συμπεριφορά του πτηνού λέγοντας ότι διαθέτει ισχυρή μνήμη και είναι πολύ πιθανό κάποιοι τουρίστες να του έμαθαν τις κακές αυτές φράσεις.




ΜΑΙΝΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ελληνικα : Maina
αγγλικα : Southern Grackle i Hill Myna i Myna
λατινικα: Gracula religiosa
γερμανικα: Beo
Οι μάϊνες είναι τροπικά πτηνά, που ζουν στο Νεπάλ, την Ινδία, την Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιρμανία και το Βόρνεο. Επίσης μπορεί να τις συναντήσει κανείς στην Χαβάη και στο Νησί των Χριστουγέννων. Ζουν κυρίως σε ορεινά δάση και κοντά σε καλλιέργειες τσαγιού και φρούτων. Επίσης η ονομασία τους προέρχεται από την Ινδονησία και σημαίνει φλυαρώ. Το διατροφικό τους μενού περιλαμβάνει φρούτα, έντομα και μικρά ερπετά.

Πριν λοιπόν πάρετε τη μάϊνα θα πρέπει να δείτε αν το πτηνό θα ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας. Καταρχήν θα πρέπει να έχετε ευρύχωρο σπίτι μιας και η φωνή της είναι αρκετά δυνατή αλλά και γιατί το πτηνό είναι σχετικά μεγάλο σε μέγεθος. Τα χρόνια ζωής της μπορούν να φτάσουν τα 100-150 χρονια! και εφόσον δεν έχετε κάποιο άλλο πτηνό στον ίδιο χώρο, θα πρέπει να αφοσιώνετε αρκετό χρόνο μαζί της.


Μία ιδιαιτερότητα που έχει η μάϊνα, είναι η διατροφή της, που αποτελείται από μαλακές τροφές, τις οποίες αναφέραμε και παραπάνω, έτσι λοιπόν αντίστοιχα υγρές και συχνές είναι οι κενώσεις τους. Αυτό απαιτεί συχνότερη καθαριότητα στο σπίτι ειδικά όταν πετάει ελεύθερα μέσα σε αυτό, αλλά και γιατί τα πτηνά δεν μαθαίνουν να είναι καθαρά όπως μία γάτα, ή ένας σκύλος. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως η προετοιμασία της τροφής τους χρειάζεται χρόνο, για παράδειγμα τα φρούτα θα πρέπει να τα τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια.

Θα πρέπει να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη, γιατί τόσο η τροφή τους, όσο και τα κλουβιά τους είναι ακριβότερα από αυτά των άλλων πτηνών.

Ενα πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε, είναι ότι οι μάϊνες θέλουν πάντα παρέα, οπότε όταν θα θελήσετε να πάτε διακοπές, θα πρέπει να έχετε προνοήσει για το που θα φιλοξενηθεί το πτηνό σας.

Αν θέλετε να μάθετε την μάϊνά σας να μιλάει, φροντίστε να αποκτήσετε ένα πτηνό νεαρό σε ηλικία, όχι δηλαδή μεγαλύτερο από 3 μηνών, αφού τότε είναι ικανό για μάθηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ένα μεγαλύτερο σε ηλικία δεν θα μπορέσει να μάθει, απλά θα είναι πολύ δυσκολότερο.



Η ηλικία της υπολογίζεται από το πόσο γυαλίζουν τα φτερά της, τα κίτρινα σημεία στο κεφάλι της, ενώ στις πολύ μικρές ηλικίες από τα κίτρινα εξογκώματα στο ράμφος. Επίσης τα πόδια και τα γυμνά σημεία του δέρματος έχουν μία θαμπή απόχρωση. Οταν είναι μεγάλη σε ηλικία, ξεχωρίζει από το γυαλιστερό της πτέρωμα, τα έντονα κίτρινα σημάδια στο κεφάλι, καθώς και από το έντονο πορτοκαλί χρώμα του γυμνού δέρματος.

Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι οι φωνές τους είναι ιδιαίτερα διαπεραστικές και θα τις ακούτε κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Μία μικρή σε ηλικία μάϊνα χρειάζεται τάισμα με το χέρι σχεδόν κάθε δύο ώρες, μέχρι να γίνει τελείως αυτόνομη και να τρέφεται μόνη της.

Αν αποφασίσετε πάντως να δεχθείτε τις ιδιοτροπίες και τις ιδιαιτερότητες της, τότε αποκτήστε μία ή ακόμα καλύτερα δύο, για να έχουν η μία την άλλη παρέα. Μην ξεχνάτε πως είναι κοινωνικές και επιζητούν την συντροφικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top