Menu

Τι είναι το pedigree
Το pedigree, είναι ο αναλυτικός Γενεολογικός χάρτης του σκύλου. Πρόκειται για ένα επίσημο πιστοποιητικό όπου αναγράφονται: Το όνομα του σκύλου, η ημερομηνία γέννησης, οι πρόγονοι 3 τουλάχιστον γενιών (με όνομα και δικό τους αριθμό pedigree).
Τα στοιχεία που κάνουν αυτό το χαρτί επίσημο είναι η σφραγίδα και υπογραφή του εκτροφέα και της υπεύθυνης Κρατικής Κυνολογικής Ομοσπονδίας. Στην χώρα μας αυτός ο φορέας είναι ο ΚΟΕ (Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδος) και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI : Federation Cynologique Internationale)

Τι προσφέρει ένα pedigree
Το pedigree αποτελεί την μοναδική απόδειξη ότι το σκυλί μας είναι «καθαρόαιμο» (χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, και σε αυτόν τον τομέα δεν κυκλοφορούν πλαστά χαρτιά. Στην πραγματικότητα, μόνο μια εξέταση DNA με ταυτοποίηση από την βάση δεδομένων της FCI, μπορεί να θεωρηθεί απόλυτη απόξειξη).
Το pedigree είναι όμως απαραίτητο εάν θα θέλαμε ο σκύλος μας να συμμετέχει σε αγώνες μορφολογίας.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε ένα pedigree
Για να αποκτήσει ένα σκυλί pedigree πιστοποιημένο από τον ΚΟΕ πρέπει να έχουν και οι δύο γονείς του pedigree (αναγνωρισμένο από τον ΚΟΕ) και αριθμό δερματοστοιχίας (τατουάζ) ή microchip. Στη συνέχεια δηλώνετε η γέννα στον ΚΟΕ.

Προϋποθέσεις που ζητάει ο ΚΟΕ για να εκδώσει ένα pedigree:
• Η γέννα να δηλωθεί το αργότερο μέσα στο διάστημα των 30 ημερών.
• Οι ηλικίες ζευγαρώματος θα πρέπει να είναι: 16 μηνών εώς 12 ετών για το αρσενικό, και 18 μηνών έως 10 ετών για το θηλυκό.
• Εάν το θηλυκό κάνει συνεχόμενες γέννες (δύο γέννες στο διάστημα ενός έτους), η δεύτερη γέννα δεν αναγνωρίζεται.
• Περισσότερες από 6 γέννες καθόλη την διάρκεια ζωής ενός θηλυκού δεν εγγράφονται στον ΚΟΕ.
• Την δήλωση της γέννας την υπογράφουν: Ο κτηνίατρος, ο ιδιοκτήτης της μητέρας, αλλά και ο ιδιοκτήτης του επιβήτορα.
• Στην δήλωση πάνω αναγράφονται: Όνομα και αριθμός pedigree των γοννέων, όνομα και διεύθυνση των ιδιοκτητών, τόπος και ημερομηνία που έγινε η πράξη αναπαραγωγής.
• Σε περίπτωση θανάτου, ο ιδιοκτήτης του σκυλιού πρέπει να το δηλώσει.
• Πληρωμή παράβολου (περίπου 20 ευρώ).
Η δήλωση της γέννας γίνεται συμπληρώνοντας ένα έντυπο του ΚΟΕ, όπου εκτός των άλλων υπογράφεται και από κτηνίατρο που βεβαιώνει τον αριθμό και το φύλο των κουταβιών, και ότι τα εξέτασε το πρώτο 48ωρο από την γέννηση τους και στο διάστημα από την 15η έως την 20η ημέρα. Παρόλα αυτά ο ΚΟΕ διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου από εξουσιοδοτημένο από τον ΚΟΕ επόπτη στον εκτροφέα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρινείς ή όχι δήλωση.
Σε περίπτωση που διαθέτει κάποιος σκυλί που πληρή μορφολογικά τις προϋποθέσεις καθαροαιμίας, που ανταποκρίνεται δηλαδή στα καταγεγραμμένα από την FCI πρότυπα της φυλής, αυτό που μπορεί να κάνει είναι παρουσιάσει το σκυλί του σε κάποια Έκθεση - Εξέταση Αναγνώρισης Σκύλων και –εφόσον κριθεί κατάλληλο- να καταγραφεί ως ΒΕΑ (Βιβλίο Εκτροφής Αναγνωρισμένων φυλών). Στη συνέχεια αν ζευγαρώσει αυτό το σκυλί με κάποιο σκυλί που διαθέτει επίσης ΒΕΑ ή pedigree, τότε οι απόγονοι τους γίνονται ΒΕΑ1. Αν και αυτοί με τη σειρά τους ζευγαρώσουν με σκύλο παρόμοιας αναγνώρισης (ΒΕΑ2 ή pedigree), οι απόγονοι τους γίνονται ΒΕΑ3. Τέλος τα κουτάβια των κατόχων ΒΕΑ3 μπορούν πλέον να αποκτήσουν πιστοποιητικό καθαροαιμίας (pedigree).
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο ΚΟΕ κάνει αναγνωρίσεις ΒΕΑ2 ή ΒΕΑ3 μόνο για τις ελληνικές αναγνωρισμένες φυλές (ελληνικός ποιμενικός και κρητικός ιχνηλάτης)

Τι ισχύει στην χώρα μας για τα pedigree του εξωτερικού
Σε περίπτωση που διαθέτει κάποιος σκυλί με pedigree από χώρα του εξωτερικού:
α) Εάν η Ομοσπονδία της χώρας που δηλώθηκε δενυπάγεται στην FCI, τότε το pedigree θεωρείτε έγκυρο, οπότε και το μόνο που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης του είναι να επιχειρήσει να αναγνωριστεί το σκυλί και να πάρει ΒΕΑ.
β) Εάν η Ομοσπονδία της χώρας που δηλώθηκε υπάγεται στην FCI, τότε ενημερώνουμε τον ΚΟΕ ο οποίος κάνει το pedigree export και μετά από περίπου 2 μήνες έχουμε το χαρτί επίσημα αναγνωρισμένο και από τον ΚΟΕ.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι παρότι τα σκυλιά που εισάγωνται από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία) είναι από πολλούς παρεξηγημένα και θεωρούνται «υποδιέστερα» από σκυλιά που προέρχονται από Δυτικές χώρες, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική:
Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, με εκατοντάδες χρόνια παράδοσης στην εκτροφή διαφόρων φυλών σκύλων, εκτρέφουν σκυλιά με pedigree αναγνωρισμένα από την FCI, σε αντίθεση με τα εκτροφεία της Αγγλίας και της Αμερικής, που –ως επί το πλείστον- δεν θεωρούνται ότι πληρούν τις απαιτούμενες μορφολογικές προϋποθέσεις που ζητάει το FCI και δεν είναι αναγνωρισμένα!
Αριστέα Κρεμμύδα
Εκτροφέας Boxer

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ!

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top