ΓΥΠΑΕΤΟΣ

Ο γυπαετός χαρακτηρίζεται ως «κρισίμως κινδυνεύον» είδος στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, καθώς μόνο έξι ζευγάρια ζουν στην ελληνική επικράτεια, όλα στην Κρήτη. Μάλιστα, πρόκειται για τους μοναδικούς γυπαετούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.Πρόκειται για ένα είδος γύπα. Έχει μια μεγάλη ρομβοειδή ουρά, δυναμικό πέταγμα, σχετικά γρήγορο με πολλούς ελιγμούς, το οποίο περισσότερο θυμίζει μεγάλο γεράκι, παρά ένα πουλί με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,80 μέτρα και βάρος τα 5 ή ακόμη και τα 7 κιλά.
Ο γυπαετός μπορεί να πετάξει σε όλες τις καιρικές συνθήκες και κάθε στιγμή της ημέρας, δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα, ακόμη και μέσα στα σύννεφα και στο ψιλόβροχο. Μπορεί εύκολα να απογειωθεί μετά από ένα μεγάλο γεύμα, σε αντίθεση με τα όρνια τα οποία πρέπει πρώτα να χωνέψουν την τροφή.



Ο αρσενικός και ο θηλυκός γυπαετός ζευγαρώνουν για μια ζωή. Αρχίζουν τις ερωτοτροπίες τους νωρίς τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο. Πετούν πλάι-πλάι, ακροβατούν με πλεγμένα τα νύχια τους και βουτούν στο κενό. Διατηρούν μια επικράτεια περίπου 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων, την οποία υπερασπίζονται ενάντια σε άλλους γυπαετούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ