Menu

Η άνοιξη μπήκε και οι περισσότεροι φιλόζωοι έρχονται δυστυχώς αντιμέτωποι με το ίδιο θέαμα: δεκάδες νεογέννητα γατάκια πεταμένα σε κούτες ή ακόμα χειρότερα μέσα σε κάδους σε πλαστικές σακούλες! Οι ''φιλόζωοι'' που δεν στειρώνουν τη γάτα τους φροντίζουν να ξεφορτωθούν τα μικρά με κάθε τρόπο. Διαβάστε βασικές συμβουλές για να
καταφέρουν τα μικρά ''σας'' να επιβιώσουν αν τα βρείτε χωρίς μανούλα.

ΒΗΜΑ 1 - ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ

Τα νεογέννητα δεν παράγουν θερμότητα και βασίζονται στην ζέστη που θα τους δώσει η μαμά τους. Δεν αρκεί να τα σκεπάσουμε αλλά πρέπει να τα φέρουμε κοντά σε πηγή θερμότητας. Ιδανική η θερμοφόρα, ηλεκτρική ή νερού ενώ πιο απλή λύση είναι ένα πλαστικό μπουκάλι με ζεστό νερό, όχι όμως καυτό για να μην τους προακλέσουμε έγκαυμα. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι ''κάνει ζέστη'', τα μωρά χρειάζονται τα παραπάνω!

ΒΗΜΑ 2 - ΤΑΙΣΜΑ

Στην αγορά θα βρείτε ειδικό γάλα για ορφανά γατάκια, σε κτηνιατρεία ή πετ σοπ. Αποφεύγουμε το αγελαδινό γάλα καθώς προκαλεί διάρροιες ή μπορεί και να σκοτώσει τα μικρά. Αν δεν βρείτε άμεσα το ειδικό γάλα, σαν λύση ανάγκης, δώστε γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, ανθρώπινο από κάποιο φαρμακείο. Το ταϊσμα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 ώρες, με μπιμπερό, χωρίς να πιέζουμε το γατάκι να φάει καθώς υπάρχει κίνδυνος να περάσει το γάλα στον πνεύμονα.

ΒΗΜΑ 3 - ΟΥΡΗΣΗ & ΑΦΟΔΕΥΣΗ

Τα μωρά δεν μπορούν να αδειάσουν μόνα την κύστη τους, γι αυτό η μαμά τους τα βοηθά γλύφωντας την περιοχή. Εσείς μπορείτε να τρίψετε ελαφρά την κοιλίτσα τους με χαρτομάντηλο ή βαμβάκι μέχρι να ουρήσουν. Πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία και πρέπει να γίνεται μετά το γεύμα των μικρών.

ΒΗΜΑ 4 - ΦΩΛΙΑ

Τα μικρά θα πρέπει να βρίσκονται σε ήσυχο και ζεστό μέρος και να μην είναι εκτεθιμένα στον ήλιο. Μία κούτα με πανιά και η θερμοφόρα τους αρκεί. Αν τα μικρά κλαίνε, ένα λούτρινο κουκλάκι μέσα στην κούτα ίσως βοηθήσει.

ΒΗΜΑ 5 - ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ

Δεν πρέπει να γίνεται στα πολύ μικρά γατάκια, γι αυτό συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο αν μπορεί να γίνει εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση. Συνήθως, ελάχιστο σπρέι για την εξωτερική αποπαρασίτωση αρκεί για τους ψύλλους ενώ εσωτερική αποπαρασίτωση με μορφή πάστας καλό είναι να δίνεται σε γατάκια ηλικίας μεγαλύτερα των 3 εβδομάδων.

ΒΗΜΑ 6- ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ

Όταν τα μικρά φτάσουν περίπου 1 μηνός μπορούμε να τα μάθουμε να τρώνε μόνα τους. Ανακατέψτε το γάλα με λιωμένη κονσέρβα και επιτρέψτε τους να γλύφουν σιγά σιγά κονσέρβα από πιατάκι.

ΒΗΜΑ 7 - ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ανάλογα με την ηλικία, συμβουλευόμαστε κτηνίατρο για αντιβιώσεις ή κολλύρια που ίσως χρειαστούν αν αρρωστήσουν τα μικρά.

***Παρόλες τις προσπάθειες πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ένα νεογέννητο δύσκολα τα καταφέρνει χωρίς τη μαμά του. Πάντως η προσπάθεια αξίζει, αφού πολλά μικρά έζησαν και ζουν...σαν βασιλιάδες!

CAT PRESS

Δημοσίευση σχολίου

  1. Έχει δίκιο. Όλες αυτές οι συμβουλές θα είναι πολύ χρίσημες σε κάποιον που έχει ένα νεογέννητο γατάκι. Και εγώ είχα, και ακολούθησα όλα αυτά τα πράγματα ώστε να μεγαλώσει με ασφάλεια και να είναι δυνατό και τα υπόλοιπα χρόνια ζωής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. exw dyo gatakia , 3 evdomadwn...ta vrhka sto dromo me th mama tous... h mama tous pleon einai afanth, kai phra egw ta mikra, gia ta fronthsw.. ithela na rwthsw... posh posothta galaktos, prepei na katanalonoun, thn wra tou taismatos.. tha stamathsoun mona tous, otan xwrtasoun??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι σταματανε μονα τους οταν χορτασουν, επισης να τους τριβεις την κοιλιτσα απαλα γιαα να ενεργηθουν... Αν πας στο φαρμακειο εχει ειδικο γαλα για γατακια με το μπιμπερο τους, εχει 10-12 ευρω και γραφει αναλυτικα την ποσοτητα που πρεπει να πιουν

      Διαγραφή
    2. Επισης μετα απο μικρο διαστημα δοκιμασε να δωσεις στα γατακια γατοτροφη η ακομη και σκυλοτροφη μικρα κομματακια ομως και αν μπορεις λιγο νωπα για να τα μασανε ευκολα.Θα δεις οτι αμεσως θα τα φανε!!!

      Διαγραφή
  3. παιδια εχω ενα οχι ακρυβος νεογγενητο γατακι ειναι περιποθ 4-4 ευδομαδων ! Στην αρχη ζουσε μια χαρα μα τελευτεα δεν ειναι καλλα.Την νυχτα κατουρισε και ηταν βρεγμενο ολη τη νυχτα ! Δεν συκονεται αυτε τρωει τι να κανω ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καποια στομαχικη διαταραχη πρεπει να εχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχω ενα γατακι περιπου 5 εβδομαδων ηταν πολυ καλα και πολυ ζωηρο...τωρα ειναι κανα δυο μερες που τρωει ελαχιστα απο εκει που ετρωγε μεγαλες ποσοτητες,δεν περπαταει καλα,κοιμαται συνεχεια ειναι ιδρωμενο,πεσμενο και ατωνο...οταν περπαταει τρεμει,δεν φαινεται να αναπνεει καλα και οι πατουσιτσες του ειναι εντονα κοκκινες...φοβαμαι μηπως δεν επιβιωσει μεχρι να το παω στο κτηνιατρο...ξερει κανεις τι να κανω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΛΛΟΝ, ΕΧΕΙ ΚΡΥΩΣΕΙ Η ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΙΩΣΗ, ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.

      Διαγραφή
    2. γεια σας εμενα μολις χθες γεννησε για δευτερη φορα η γατα μου.εκανε 5 πεμορφα γατακια μαυρα κια ασπρομαυρα,αλλα επειδη οι συγγενεις μου δεν θελουν να ξαναμεινει εγκυος θα τις κανουμε στειρωση.Εσεις τι λετε ΣΟΣ πειτε μου συμβουλες.ακομα γεννησε σε εφημεριδες πος μπορω να τις αλλαξω τις εφημεριδες που ειναι λερωμενες.Περιμενω συμβουλες σας..........¨¨

      Διαγραφή
    3. Προ ημερών βρηκαμε φολιασμενη τη γατομάνα της αυλής/γειτονιάς καθως και τα λοιπα γατουνια φερονται αγνοουμενα.Δυστυχώς οταν ο γατογονιος (δυστυχώς την ειχε ο γειτονας υπό την "κηδεμονία" του) δεν κάνει στειρωση ,κάνει ο διεστραμμενος γατοφονιας της γειτονιάς "τελική λύση".Το"επιχειρημά" του παιζει να είναι αναλογο με του βιαστή.Πότε θα ριξουμε καποιον από αυτους στα λιοντάρια;Εμεις δεν πρέπει να τους σκοτωνουμε διοτι το κουφάρι χαμένο θα πάει...

      Διαγραφή
  6. εχω 4 γατακια ορφανα τα οποια ειναι πολυ καλα στην υγεια τους αλλα τις 2 τελευταιες ημερες εχουν βγαλει στην περιοχη της κοιλιτσας τους ασπρα σπυρακια.τα πιεσα και εβγαλαν ασπρο σμιγμα χωρις ομως να μυριζει ασχημα μαλλον σαν γαλα μυριζει.θελω αμεσα παρακαλω απαντηση για το τι να κανω γιατι δεν θελω να παει ο κοπος μου χαμενος.εχω χασει τον υπνο μου σηκωνομαι το βραδυ και τα ταιζω και ειναι πολυ ζωηρα!!!!τα αγαπω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ, Η ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑ ΖΩΑΚΙΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΓΑΤΕΣ ΔΕΣ ΑΝ ΤΑ ΓΛΥΨΟΥΝ ΕΚΕΙ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ.

      Διαγραφή
  7. Λοιπόν, έχω μία γάτα που μου γέννησε 3 γατάκια χθες. Όμως εχω πρόβλημα με τις μύγες που μαζεύονται γύρω τους. Τα γατάκια πεινάνε, αλλά η μαμά τους είναι πολύ κουρασμένη για να πάει να τα ταίσει. Πρέπει να κάνω κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΦΩΛΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΑ-ΔΡΟΣΕΡΑ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.

      Διαγραφή
  8. ΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΦΟΣΟΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝΤΑΙ???ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΛΤΗΝΙΑΤΡΟ???!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όλοι θεωρούν οτι με αυτό τον τρόπο "κάτι έκανα"!!! Θεωρούν οτι δεν είναι αδιαφορία το να στείλεις ενα μήνυμα σε ένα website! Ξεγελούν τον εαυτό τους και την συνήδειση τους.
      ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ! ΕΛΕΟΣ.

      (ευχαριστώ για τις συμβουλές, ελπίζω να τα καταφέρω!)

      Διαγραφή
  9. ΟΙ ΠΛΗΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΔΩ,ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΓΑΤΑΚΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΜΠΙΜΠΙΚΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΤΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΜΑ ΘΑ ΞΑΝΑΜΑΤΩΣΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΗΚΑ 2ΓΑΤΑΚΙΑ 2ΗΜΕΡΩΝ.. Κ ΕΧΟΥΝ ΤΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΟΡΟ ΑΚΟΜΑ.. ΤΙ ΚΑΝΩ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top