Menu

Aπο την στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αποκτήσεις καθαρόαιμο σκύλο, η πιό σημαντική απόφαση είναι απο πού θα πάρεις το κουτάβι.Έχεις 2 τρόπους να το κάνεις, απο PET SHOP ή απο εκτροφείο. Πρίν δούμε τις δύο επιλογές πρέπει να κάνουμε ένα μικρό μάθημα βιολογίας.Τα καθαρόαιμα σκυλιά έχουν ταμπεραμέντο και εμφάνιση προκαθορισμένη από τα γονίδιά τους. Πολλά από τα γονίδιά τους είναι προκαθορισμένα, και δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποίηση, π.χ. στο Labrador Retriever το ένστικτο της επαναφοράς. Το μέσο σκυλί έχει 5 ή 6 ελατωματικά γονίδια. Συνήθως το καθένα από αυτά δεν προκαλεί κάποια ασθένεια μέχρι να βρεθεί ένα ακριβώς όμοιο γονίδιο. Ετσι, εκτός και αν τύχει δύο από τα 5 η 6 γονίδια να είναι όμοια, το σκυλί θα είναι "φορέας" του ελατώματος, αλλά δεν θα παρουσιάζει συμπτώματα.

Έχετε στο μυαλό σας ότι δεν αγοράζετε απλώς ένα κουτάβι, αγοράζετε γονίδια.
Eνας καλός εκτροφέας πρέπει να έχει κάποιες γνώσεις γεννετικής, θα διαλέξει το ζευγάρι που θα παράγει κουτάβια με βάση την εμφάνιση (να μην έχουν δυπλασίες, αρρώστιες κλπ) τον χαρακτήρα, (να είναι χαρακτηριστικός της φυλής) π.χ. ένα επιθετικό Labrador δεν πρέπει να ζευγαρώνεται, και δέν κακοποιεί την σκύλα του βάζοντας την να ζευγαρώνει συνεχώς.
Tα σκυλιά που πωλούνται σε Pet Shop είναι εισαγωγής και προέρχονται απο εκτροφείς που δεν τους ενδιαφέρει ούτε η ποιότητα των κουταβιών που θα παράγουν ούτε τι θα γίνει μετά την απομάκρυνση εκ του "ταμείου", το μόνο τους ενδιαφέρον είναι το χρήμα, για αυτό άλλωστε και τα κουτάβια αυτά πωλούνται σε Pet shop, και καταλήγουν πολλές φορές είτε σε ανέυθυνους ανθρώπους που πήραν το κουτάβι "για να παίζει το παιδί τους", ή σε χειρότερη περίπτωση, σε ανθρώπους που αγαπούν το κουτάβι τους και πρέπει να τρέχουν συνεχώς σε κτηνίατρους για αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας αποτέλεσμα της ανεύθυνης εκτροφής και των κακών συνθηκών που μεγάλωσαν.
Tα κουτάβια πρέπει να μεγαλώνουν με την μητέρα τους και όχι μέσα σε μιά γυάλα. Tο να αγοράζεις απο PET SHOP κουτάβι χωρίς να ξέρεις τους γονείς ούτε τι προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς θα παρουσιάσει είναι σαν να αγοράζεις λαχείο.
Aν αισθάνεσαι τυχερός καλύτερα να παίξεις Loto παρά να αγοράσεις κουτάβι απο PET SHOP.
O καλός εκτροφέας αφού παράγει απο τους καλύτερους δυνατόν γονείς και τα μεγαλώσει μέχρι 2 μηνών φροντίζοντας για την καλή διατροφή και τον εμβολιασμό των κουταβιών, τότε μόνο θα φροντίσει να τους βρεί το κατάλληλο σπίτι, γι'αυτό προετοιμαστείτε για μια μικρή "ανάκριση" πρίν ο εκτροφέας σας δώσει κουτάβι, και σίγουρα τα χρήματα που θα ζητήσει αξίζουν το κάθε "λεπτάκι" αν σκεφτείτε την ταλαιπωρία και το άγχος που θα γλωτώσετε άν αγοράσετε κάποιο κουτάβι άρρωστο ή με χαρακτήρα διαφορετικό απο αυτό που περιμένατε.
Άλλωστε ένας καλός εκτροφέας σπάνια βγάζει χρήματα απο την εκτροφή κουταβιών τις περισότερες φορές είναι ικανοποιημένοι άν έχουν ίσα έσοδα - έξοδα.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top